Srbsko vyzvalo Bezpečnostnú radu OSN na vyšetrovanie obchodu s orgánmi

NETKY.SK • 13 Máj 2011, 10:44 • 2 min
Srbsko vyzvalo Bezpečnostnú radu OSN na vyšetrovanie obchodu s orgánmi

Srbsko vyzvalo Bezpečnostnú radu OSN na vyšetrovanie obchodu s orgánmi

slovakia

left justify in out

img

Srbský minister zahraničných vecí Vuk Jeremič vyzval vo štvrtok členské štáty Bezpečnostnej rady OSN, aby podporili iniciatívu na vedené nezávislé vyšetrovanie tvrdení o obchode s ľudskými orgánmi v Kosove. Vyšetrovanie by podľa neho malo prebiehať pod záštitou OSN.
      "Nežiadame nič viac, ale nemáme ani morálne právo na to, aby sme pristúpili na menej. Ak boli všetky tvrdenia o vojnových zločinoch vyšetrené, prečo by mali byť precedensom práve zločiny proti Srbom. Ani jeden vojnový zločinec nesmie mať imunitu ani ochranu," citoval Jeremiča srbský spravodajský server RTS.
      BR OSN rokovala o pravidelnej trojmesačnej správe o situácii v Kosove, ktorú predstavil šéf kosovskej misie OSN (UNMIK) Lamberto Zannier. Ten na štvrtkovom zasadaní uviedol, že je nevyhnutné, aby boli obvinenia zo správy švajčiarskeho senátora Dicka Martyho prešetrené. Zároveň ubezpečil, že UNMIK bude vyšetrovanie podporovať.
      Na zasadaní BR OSN vystúpil s prejavom aj kosovský minister zahraničných vecí Enver Hohxaj, ktorý bol prítomný "vo svojom vlastnom mene". Kosovo je podľa neho "príkladom multietnickej demokracie" a Srbsko "nemá právo vykonávať moc v hraniciach Kosova".
      Osobitný spravodajca Rady Európy (RE) Marty na obchodovanie s orgánmi poukázal v polovici decembra. Vo svojej správe obvinil zločineckú skupinu z centrálnej časti Kosova, ktorej šéfoval súčasný premiér Hashim Thaci. V priebehu niekoľkých mesiacov po vojne v Kosove uniesli asi 400 osôb, prevažne Srbov, ale aj nelojálnych Albáncov. Ich osud je neznámy. Niektorým obetiam mali orgány odoberať na severe Albánska.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies