Srbsko vstúpi do únie najskôr v roku 2022

NETKY.SK • 29 Január 2014, 13:27 • 2 min
Srbsko vstúpi do únie najskôr v roku 2022

BELEHRAD - Srbsko sa členom Európskej únie stane "najskôr o osem rokov". V stredu to počas návštevy Belehradu vyhlásil šéf delegácie Európskeho parlamentu pre Srbsko a zároveň slovenský europoslanec Eduard Kukan.

slovakia

left justify in out

"Niektorí srbskí politici disponujú obrovským entuziazmom, keď ide o rýchlosť, akou sa krajina približuje k EÚ. To je pekné, ale treba byť realistický. Na zaistenie plného členstva je potrebných najmenej osem rokov," cituje Kukana, ktorý v minulosti pôsobil aj ako minister zahraničia, srbský denník Večernje Novosti.

Srbská vláda minulý utorok začala oficiálne rokovať o vstupe do EÚ, na čo bývalá juhoslovanská republika čakala dlhé roky. Krajina však v záujme členstva v EÚ bude musieť reštrukturalizovať svoju ekonomiku a zreformovať svoj obrovský verejný sektor, ktorý zamestnáva až 700-tisíc ľudí. Zmeny v záujme zosúladenia s nariadeniami únie budú nevyhnutné aj v oblasti poľnohospodárstva, životného prostredia či energetiky. Balkánska krajina si od vstupu do EÚ sľubuje zlepšenie obrazu vo svete, prílev zahraničných investícií a teda aj zníženie nezamestnanosti, ktorá v súčasnosti dosahuje 20 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies