Srbsko očakáva, že rokovania o členstve v EÚ sa začnú začiatkom roku 2012

NETKY.SK • 7 Jún 2011, 09:09 • 2 min
Srbsko očakáva, že rokovania o členstve v EÚ sa začnú začiatkom roku 2012

Srbsko očakáva, že rokovania o členstve v EÚ sa začnú začiatkom roku 2012

slovakia

left justify in out

img

Srbsko po zatknutí a vydaní Ratka Mladiča haagskemu tribunálu očakáva, že rozhovory o členstve krajiny v EÚ sa začnú začiatkom budúceho roka. V Bruseli to dnes vyhlásil srbský prezident Boris Tadič.
      Tadič podľa agentúry AP dodal, že po vydaní Mladiča bude svoje úsilie sústrediť na rozvoj trhovej ekonomiky, kde môže prekvitať medzinárodný obchod. "To je jediný spôsob, ako do našej krajiny prilákať nových investorov a zvýšiť životnú úroveň," povedal Tadič po stretnutí s predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom.
      Van Rompuy Tadiča vyzval na urýchlenie reforiem v dôležitých sektoroch - napríklad justícii - aby decembrový summit EÚ mohol Srbsku schváliť štatút kandidáta na členstvo.
      "Máme pred sebou šesť mesiacov. Zvyšný čas treba dobre využiť," povedal Van Rompuy.
      Mnohí pozorovatelia zastávajú názor, že Srbsko premárnilo 16 rokov, keď Mladič unikal pred zatknutím. Krajinu ešte čakajú drastické reformy - od poľnohospodárstva po hospodárstvo - aby svoje zákony zosúladila so zákonmi v EÚ. Ďalšou prekážkou je Kosovo, ktoré v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť. Nezávislosť uznala väčšina krajín únie, Belehrad región stále považuje za súčasť svojho územia.
      Van Rompuy však ocenil zlepšenie dialógu medzi Kosovom a Srbskom. "Blížime sa k pragmatickým dohodám o regionálnej spolupráci, ktoré majú zásadný význam pre proces európskej integrácie," povedal.
      Srbsko je od druhej svetovej vojny politickým centrom Balkánu a stále zostáva dôležitým dopravným uzlom. Politický vplyv krajiny sa - v dobrom aj zlom - stále prejavuje aj za hranicami Srbska.
      Oproti ostatným krajinám bývalej Juhoslávie Srbsko výrazne zaostáva. Chorvátsko dokončuje rokovania o vstupe, Čierna Hora a Macedónsko sú kandidátmi na členstvo.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies