Srbsko nesúhlasí s podobizňou Teslu na chorvátskych eurominciach!

NETKY.SK • 24 Júl 2021, 14:28 • 2 min
Srbsko nesúhlasí s podobizňou Teslu na chorvátskych eurominciach!

To, akú má Tesla národnosť, je dlhodobým sporom medzi Srbskom a Chorvátskom. Srbsko má geniálneho vedca na stodinárovej bankovke. Chorváti chcú umiestniť podobizeň Nikolu Teslu na chorvátske euromince po tom, ako sa krajina stane súčasťou eurozóny. Srbsko však nesúhlasí.

slovakia

left justify in out

Národná banka Srbska (NBS) uviedla, že umiestnenie podobizne vynálezcu Nikolu Teslu na národnej strane chorvátskej euromince po tom, ako sa krajina stane súčasťou eurozóny, "bude znamenať privlastnenie si kultúrneho a vedeckého dedičstva srbského národa". Informovala o tom Chorvátska tlačová agentúra HINA.   

 

img

 

NBS vo vyhlásení uviedla, že "tento svetoznámy vedec sa podľa pôvodu a narodenia považoval za Srba" a keď jeho podobizeň skončí na chorvátskych eurominciach, "v relevantných inštitúciách Európskej únie  podniknú primerané kroky".

 

Prečítajte si: Ak cestujete do Chorvátska, pripravte sa na striktné kontroly!

 

"Poukáže to na neprimeranosť tohto návrhu," uviedla srbská tlačová agentúra TANJUG. Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič totiž povedal, že keď sa Chorvátsko stane súčasťou eurozóny, Teslova podobizeň bude na 50-, 20- a desaťcentových eurominciach.

 

Menový výbor Národnej banky Chorvátska (HNB) v stredu zverejnil konečný návrh motívov pre národnú stranu budúcich euromincí krajiny. Sú nimi chorvátsky erb, geografická mapa Chorvátska, kuna - zviera, po ktorom bola pomenovaná mena, hlaholika - najstaršia známa slovanská abeceda a vynálezca Nikola Tesla, ktorý sa narodil v strednom Chorvátsku.

 

img

 

„Základnými výberovými kritériami bola prijateľnosť motívu pre širokú verejnosť bez ohľadu na regionálnu príslušnosť, vek, ideovú alebo politickú príslušnosť a jeho účinnosť ako národného symbolu, t. j. na dosiahnutie vysokého stupňa identifikácie v širokej verejnost,“ uviedla vláda v tlačovej správe. Návrhy budú posudzované národnou radou pre zavedenie eura ako oficiálnej meny Chorvátska a následne ich schváli chorvátska vláda.

 

Odkiaľ skutočne pochádza?

Národnostná príslušnosť Teslu je dlhodobo predmetom sporov medzi Chorvátskom a Srbskom, pripomína webový portál Novosti.rs. Srbsko má vynálezcu na stodinárovej bankovke, pričom jeho sochy sa nachádzajú v hlavných mestách oboch štátov. Tesla, jeden z vedeckých velikánov 20. storočia, sa narodil neďaleko Gospicu v Chorvátsku. V 90. rokoch chorvátski nacionalisti bagatelizovali jeho etnický srbský pôvod.

 

img

 

Spoločnosť Tesla

Spoločnosť Tesla, ktorá sa zrodila v roku 1856 vďaka srbskej rodine v malej dedine Smiljan, v strednom Chorvátsku, ktorá bola v tom čase súčasťou Rakúskeho cisárstva, sa stala jedným z najdôležitejších vynálezcov v oblasti rozvoja využívania elektrickej energie a ďalších oblastí. Tesla zomrel v roku 1943 v New Yorku.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies