Srbsko nesúhlasí s návrhom Albánska na prijatie Kosova do UNESCO

NETKY.SK • 3 November 2015, 17:14 • 2 min
Srbsko nesúhlasí s návrhom Albánska na prijatie Kosova do UNESCO

BRATISLAVA - Prijatie Kosova do Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) by bolo vážnym porušením medzinárodného práva, jej zakladajúcej listiny, rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 1244 z roku 1999 a Charty OSN.

slovakia

left justify in out

Na stretnutí s osemdesiatimi veľvyslancami a vedúcimi delegácií štátov sveta a organizácií to 16. októbra v Belehrade vyhlásil srbský prezident Tomislav Nikolič. TASR o tom dnes informoval veľvyslanec Srbskej republiky v SR Šani Dermaku.

 

Nikolič na tomto podujatí predstavil kľúčové argumenty, pre ktoré Belehrad zastáva stanovisko, že Kosovo by nemalo byť prijaté do UNESCO. Apeloval súčasne na prítomných, aby podporili iniciatívu Srbska a odmietli návrh Albánska ohľadne prijatia jednostranne vyhlásenej Kosovskej republiky do tejto organizácie.

 

Srbský prezident sa zameral predovšetkým na ochranu kultúrneho dedičstva v Kosove a Metohiji, pričom spomenul ničenie tamojších pravoslávnych kláštorov a kostolov albánskymi extrémistami počas pogromu v marci 2004. Belehrad trvá na tom, že "Srbská republika by mala pokračovať v ochrane a starostlivosti o svoje kultúrne dedičstvo v Kosove a Metohiji, ktoré je po roku 1999 sústavne vystavené ničeniu a miznutiu".

 

Jednostranné snahy ako táto podľa Nikoliča vážne poškodzujú a narušujú Európskou úniou sprostredkovávaný dialóg medzi Belehradom a Prištinou.

Rozhovory pod dohľadom Bruselu sú miestom pre riešenie všetkých mimoriadnych otázok v záujme regionálnej stability a posilnenia životnej úrovne obyvateľov Kosova a Metohije, pripomenul Nikolič. Dodal, že v rámci tohto dialógu sa už podarilo dosiahnuť všeobecne akceptovateľné riešenia vo viacerých komplexných záležitostiach ako legislatíva, energetika či telekomunikácie. Mnoho ďalších otázok vrátane postavenia majetku Srbskej pravoslávnej cirkvi a ochrany srbského kultúrneho dedičstva je však ešte potrebné prekonzultovať, upozornil.

 

Srbsko považuje túto otázku za jednu z najcitlivejších tém s prihliadnutím na to, že srbské kultúrne a náboženské dedičstvo v tejto provincii je pre Belehrad výnimočné duchovnou a civilizačnou hodnotou, ktorá sa datuje do 11. storočia. Kultúrne dedičstvo z tejto oblasti považuje Srbsko za "pilier národnej identity srbského národa a za dôležitú súčasť kultúrneho dedičstva modernej Európy a sveta".

 

Prijatie Kosova do UNESCO by bolo podľa Nikoliča "nebezpečným precedensom otvárajúcim dvere ďalším entitám, aby nasledovali podobnú cestu smerom k ohrozeniu územnej celistvosti a suverenity ďalších členských štátov".

 

UNESCO ako organizácia v rámci štruktúry OSN by nemala byť zneužívaná ako politický nástroj, zdôraznil srbský prezident. Táto otázka podľa neho členstvo v UNESCO už polarizuje tým, že do nej vťahuje politiku, čo je v rozpore s jej zakladajúcimi zásadami a ušľachtilým poslaním.

 

Nikolič vyjadril presvedčenie, že rozhodnutie o tejto otázke by malo byť odložené v záujme nastolenia príležitosti na dialóg, ako aj zabránenia ďalšej politizácie a konfrontáciám v UNESCO.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona