Srbsko nebude podporovať export do Ruska

NETKY.SK • 22 August 2014, 15:48 • 2 min
Srbsko nebude podporovať export do Ruska

BELEHRAD - Srbsko nebude podporovať export do Ruska, keďže Európska únia Belehrad vyzvala, aby nevyužíval ruský zákaz dovozu západných potravín.

slovakia

left justify in out

Srbský premiér Aleksandar Vučič v piatok povedal, že tento týždeň dostal od predstaviteľa EÚ v Belehrade list s výzvou, aby Srbsko nepodporovalo export do Ruska v rámci solidarity s úniou. Vučič na tlačovej konferencii povedal, že Srbsko neplánovalo subvencovať exportérov do Ruska, ale tiež sa nepripojí k západným sankciám voči Moskve.

 

Srbsko ako kandidát na členstvo v Európskej únii je pod tlakom, aby svoju zahraničnú politiku zosúladilo s politikou únie. Brusel pritom chce zaručiť, že Rusko pocíti cenu svojho zákazu na dovoz západných potravín. "Nezastavíme výrobu alebo export, ale nezavedieme ani nové subvencie," konštatoval srbský premiér. 

 

Niektorí srbskí producenti potravín, hlavne pestovatelia ovocia, evidujú rast dopytu z Ruska, ale ich kapacita je obmedzená. V roku 2013 do Ruska smerovalo iba 7,2 percenta z celkového srbského exportu. Moskva na jeden rok zakázala dovoz všetkého mäsa, rýb, mliečnych produktov, ovocia a zeleniny z USA, Európskej únie, Nórska, Kanady a Austrálie v reakcii na západné sankcie voči Rusku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona