Srbsko musí pokračovať vo výstavbe Južného prúdu

NETKY.SK • 17 Jún 2014, 14:03 • 2 min
Srbsko musí pokračovať vo výstavbe Južného prúdu

BELEHRAD - Rusko očakáva, že Srbsko v súlade s plánom začne v júli výstavbu svojho úseku plynovodu Južný prúd (South Stream), ktorý sa buduje pod vedením plynárenskej spoločnosti Gazprom. Vyhlásil to v utorok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

slovakia

left justify in out

V súvislosti s konfliktom na Ukrajine plán výstavby plynovodu Južný prúd sa stal oblasťou napätia medzi Ruskom a Európskou úniou. Bulharsko tento mesiac výstavbu plynovodu prerušilo na žiadosť Bruselu, keďže sa čaká na rozhodnutie, či projekt plynovodu je v súlade s legislatívou EÚ. 

 

Srbsko má na jednej strane ambíciu stať sa členom EÚ, ale na druhej strane má historické zväzky s Ruskom. Ropná divízia Gazpromu, firma Gazprom Nefť, vlastní 51 percent hlavnej srbskej ropnej spoločnosti NIS. "Potvrdili sme našu pripravenosť v oblasti projektu plynovodu Južný prúd a nutnosť uskutočniť ho, keďže je to jediný realistický projekt pre bezpečné dodávky plynu v juhovýchodnej Európe," povedal Lavrov po schôdzke so srbským partnerom Ivicou Dačičom. "Pokračovať sa bude vo všetkých hospodárskych projektoch, ktoré sa začali. Je naším národným záujmom, aby sa Južný prúd vybudoval," konštatoval Dačič. 

 

Eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger tvrdí, že projekt plynovodu Južný prúd nie je v súlade s legislatívou EÚ, ale v pondelok signalizoval, že nejde o neprekonateľnú vec. "Južný prúd je projekt, ktorý v skutočnosti akceptujeme," poznamenal. Plynovod by mal ročne z Ruska do Južnej Európy prepravovať cez Čierne more 63 mld. kubických metrov plynu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies