Srbsko mieni poskytovať pomoc migrantom už iba v záchytných centrách

NETKY.SK • 21 November 2016, 17:35 • 2 min
Srbsko mieni poskytovať pomoc migrantom už iba v záchytných centrách

BELEHRAD - Srbsko chce pomáhať v budúcnosti už iba utečencom v záchytných centrách; aj tých migrantov, ktorí v súčasnosti žijú na uliciach Belehradu, by mali v blízkej budúcnosti premiestniť do takýchto zariadení. Vyplýva to zo slov predstaviteľa tamojšieho štátneho orgánu pre utečencov Vladimira Cuciča, ktoré dnes zazneli vo vysielaní verejnoprávnej televízie RTS.

slovakia

left justify in out

Srbské úrady, ako o tom už skôr informovali tamojšie médiá, nariadili mimovládnym organizáciám ešte začiatkom novembra, aby zastavili pomoc utečencom mimo záchytných centier. Aj toto opatrenie by malo prinútiť asi 1300 utečencov žijúcich zväčša v centre Belehradu, aby sa odobrali do niektorého zo záchytných stredísk.

 

V tých je aktuálne podľa Cucičových slov okolo 5200 utečencov. V prípade tých, ktorí žijú mimo nich, ide zväčša o ekonomických migrantov, ktorí sa neúspešne pokúsili ilegálne sa dostať zo Srbska ďalej do Chorvátska alebo Maďarska, aby tak prenikli na územie Európskej únie.

 

Počet odhalených pokusov o ilegálne prekročenie srbských hraníc sa od konca júla "drasticky znížil", uviedol Cucič a dodal, že v uplynulých mesiacoch zastavili na hraniciach asi 15.800 utečencov. Na ochrane srbskej hranice s Bulharskom i Macedónskom sa podieľajú aj príslušníci bezpečnostných zložiek z ČR, Maďarska a SR.

 

Navyše, Maďarsko, ako pripomenul Cucič, donedávna povoľovalo asi 800 utečencom mesačne prekročiť srbsko-maďarskú štátnu hranicu, nedávno sa však tento počet zmenšil na polovicu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona