Srbsko dnes v Bruseli otvorilo dalšie dve prístupové kapitoly pre členstvo v EÚ

NETKY.SK • 27 Február 2017, 16:40 • 2 min
Srbsko dnes v Bruseli otvorilo dalšie dve prístupové kapitoly pre členstvo v EÚ

BRUSEL - Srbsku sa dnes v Bruseli v rámci prístupových rokovaní s Európskou úniou podarilo otvoriť dve nové kapitoly. Ide o kapitolu číslo 20 (podnikanie a priemyselná politika) a kapitolu číslo 26 (vzdelávanie a kultúra).

slovakia

left justify in out

Kapitola 26 bola v rámci dnešnej v poradí piatej medzivládnej konferencie EÚ-Srbsko už aj uzavretá.

 

Po dnešných rokovaniach medzi Belehradom a Bruselom má srbská strana osem otvorených a dve dočasne uzatvorené kapitoly z celkového počtu 35 prístupových kapitol.

 

Srbskú delegáciu na dnešných rokovaniach v Bruseli viedla ministerka pre európsku integráciu Jadranka Joksimovičová. Na čele delegácie EÚ bol maltský vicepremiér a minister pre európske záležitosti Louis Grech, keďže Malta v súčasnosti predsedá Rade EÚ.

 

Členské štáty EÚ súhlasili s otvorením 20. kapitoly v polovici februára po tom, ako Európska služba pre vonkajšiu činnosť pod vedením Federicy Mogheriniovej vypracovala správy o pokroku v dialógu medzi Belehradom a Prištinou.

 

Srbsko oficiálne požiadalo o vstup do EÚ 22. decembra 2009. Lídri EÚ schválili začatie prístupových rokovaní v decembri 2013, oficiálne sa tak ale stalo až v decembri 2015, keď Belehrad podnikol konkrétne kroky pre normalizáciu vzťahov s Kosovom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona