Srbsko a Kosovo sa konečne dohodlo: Vykročenie z minulosti

NETKY.SK • 20 Apríl 2013, 06:52 • 2 min
Srbsko a Kosovo sa konečne dohodlo: Vykročenie z minulosti

BRUSEL - Srbi a Kosovčania v piatok na rokovaniach zastrešovaných Európskou úniou konečne dosiahli dlho očakávanú dohodu. Jej detaily však zatiaľ nie sú známe.

slovakia

left justify in out

 "Vyšiel biely dym! Habemus pactum!" komentovala ukončenie rokovaní kosovská ministerka pre integráciu Vlora Çitakuová prostredníctvom sociálnej siete Twitter. Srbský spravodajský portál B92.net informuje, že pakt obsahuje 15 bodov, ktoré sa týkajú napríklad problematiky Srbmi obývaných území v Kosove alebo členstva Prištiny v medzinárodných organizáciách. Na presné znenie dohody si však médiá musia počkať. 

Srbský premiér Ivica Dačič ako aj jeho kosovský partner Hashim Thaçi historickú dohodu tvoriacu základ "znormalizovania" vzájomných vzťahov označili za úspech. Ukončenie rokovaní potvrdila aj samotná šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová, ktorá predsedala deviatim kolám rozhovorov medzi Belehradom, Prištinou a Bruselom. "To, čo vidíme, je vykročenie z minulosti a pre obe strany krok smerom k Európe," vyhlásila. Spokojnosť neskrýval Dačič ani Thaçi. "Srbské návrhy boli prijaté," vyhlásil srbský premiér. Thaçi si zase myslí, že ukončenie rokovaní "pomôže zahojiť rany minulosti". "Predstavuje to novú éru v zmierovaní," uviedol. 

Napriek tomu, že detaily dohody ešte nie sú známe, Srbi žijúci v Kosove už teraz tlačia na Belehrad, aby o nej usporiadal referendum. V oficiálnom stanovisku to uviedli politickí zástupcovia kosovských Srbov. 

Spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na nemenované zdroje informovala, že Kosovo na základe dohody umožní Srbom obývajúcim územie spravované Prištinou mať vlastné policajné zložky aj súdy. Belehradu sa však pre nich nepodarilo presadiť autonómiu, ako pôvodne požadovali. V texte dohody sa tiež údajne nespomína, že by Srbsko teraz uznalo jednostranne vyhlásenú nezávislosť Kosova.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies