Srbsko a Čierna Hora otvorili nové kapitoly v prístupových rokovaniach

NETKY.SK • 11 December 2018, 10:02 • 2 min
Srbsko a Čierna Hora otvorili nové kapitoly v prístupových rokovaniach

BRUSEL - Srbsko a Čierna Hora otvorili v pondelok ďalšie kapitoly v prístupových rozhovoroch s Európskou úniou. Informovalo o tom Rádio Slobodná Európa.

slovakia

left justify in out

Obe bývalé juhoslovanské republiky musia v rámci rozhovorov s Bruselom otvoriť celkovo 35 prístupových kapitol, ktoré majú zaistiť súlad národných legislatív s európskymi normami. Čiernej Hore sa doposiaľ podarilo otvoriť 32 a Srbsku 16 kapitol.

 

Čierna Hora sa podľa Slobodnej Európy považuje za "favorita" na členstvo v EÚ spomedzi krajín západného Balkánu. Najnovšie otvorila rokovania v kapitole životné prostredie a klimatická zmena. Čiernohorským vyjednávačom sa však doposiaľ podarilo predbežne uzatvoriť len tri kapitoly.

 

Podľa eurokomisára pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannesa Hahna otvorenie ďalšej kapitoly dokazuje, že sa Čiernej Hore darí dosahovať pokrok na ceste k členstvu v EÚ.

Srbsku sa aktuálne podarilo otvoriť kapitoly ekonomická politika a štatistika. Belehrad má predbežne uzatvorené dve kapitoly.

 

img

Eurokomisár pre európskeu susedskú politiku Johaness Hahn (zdroj TASR)

 

 

"Pokrok v týchto dvoch kapitolách je kľúčový pre ďalšie štrukturálne reformy a ekonomický rast Srbska," komentoval komisár Hahn.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies