Srbsko a Čierna Hora by mohli vstúpiť do EÚ do roku 2025

NETKY.SK • 19 Január 2018, 14:13 • 2 min
Srbsko a Čierna Hora by mohli vstúpiť do EÚ do roku 2025

BRUSEL - Srbsko a Čierna Hora sú pravdepodobne ďalšími krajinami, ktoré vstúpia do Európskej únie, a to možno do roku 2025.

slovakia

left justify in out

Uviedol to eurokomisár pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn v rozhovore pre agentúru Reuters. "Je čas dokončiť prácu z roku 1989," povedal s narážkou na rozširovanie EÚ na východ po páde Berlínskeho múra. "Stanovili sme rok 2025 ako predbežný termín pre Srbsko a Čiernu Horu, čo je realistické, ale aj veľmi ambiciózne," dodal komisár.

 

Albánsko, Bosna, Kosovo, Macedónsko, Čierna Hora a Srbsko dúfajú vo vstup do Únie, ale ich nádeje na členstvo v minulých rokoch poklesli, keďže politici z krajín EÚ čeliaci doma rastúcemu euroskeptizmu, kríze eurozóny z rokov 2009-2013 a brexitu strácali očividne záujem.

 

Avšak stúpajúci ruský vplyv, migračná kríza, smerovanie Turecka k autoritárskej vláde a túžba posilniť európsku integráciu po odchode Británie v roku 2019 prinášajú Balkánu novú príležitosť, uvádza v piatok Reuters. "Buď budeme vyvážať stabilitu do tohto regiónu, alebo dovezieme nestabilitu," uviedol Hahn s argumentom, že rozširovací proces EÚ je najlepším spôsobom boja s korupciou, organizovaným zločinom a hrozbou autoritárstva v regióne.

 

Hahn by mal navštíviť Srbsko vo februári po tom, ako Európska komisia zverejnení 6. februára oficiálnu stratégiu pre Balkán. Všetkých šesť krajín by mal potom navštíviť a vyjadriť im podporu aj predseda EK Jean-Claude Juncker.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona