Srbsko a Bosna bojujú s povodňami, situácia je stále kritická

NETKY.SK • 17 Máj 2014, 13:09 • 2 min
Srbsko a Bosna bojujú s povodňami, situácia je stále kritická

BELEHRAD - Srbsko a Bosna a Hercegovina aj v sobotu bojujú s najhoršími záplavami za posledných najmenej 120 rokov.

slovakia

left justify in out

Obe krajiny vyhlásili výnimočný stav na celom území. Povodne viedli k masovým evakuáciám rozsiahlych oblastí a zanechali desaťtisíce ľudí bez elektrickej energie. Záplavy si vyžiadali aj obete na životoch, ich počet však úrady zverejnia až neskôr. "Nezverejníme počet, kým neklesne voda," povedal šéf srbských policajných záchranárov Predrag Marič. Úrady v piatok hlásili štyroch mŕtvych. Balkán zasiahli najprudšie dažde za posledných viac než sto rokov. Podľa zverejnených údajov na niektorých miestach napršalo len v stredu 55 litrov na meter kubický, koľko zvyčajne spadne za viac než mesiac.

 

So živlom bojujú tisíce dobrovoľníkov, policajtov i vojakov za pomoci helikoptér. Ako informuje server Balkan Insight a InSerbia News, osem členských štátov Európskej únie už zareagovalo na žiadosť Srbska o pomoc a ďalšie sa chystajú pridať. Okamžitú pomoc v sume 100 000 dolárov poslali Spojené štáty, Izrael zas poslal lieky, deky a potraviny a Rusko záchranárov. 

 

V Srbsku zatiaľ evakuovali vyše 15 000 ľudí. Najkritickejšia situácia je v mestách Obrenovač, Ub a Krupanj južne od hlavného mesta. Rieka Kolubara, ktorá sa vyliala z brehov, zaplavila až 90 percent Obrenovača. Podľa ministerstva vnútra odtiaľ evakuovali 4000 ľudí, ďalšie evakuácie budú nasledovať. V meste z bezpečnostných dôvodov vypli elektrickú energiu. Mestá Krupanj a Ub sú stále odrezané od sveta, pričom záchranári sa tam chcú dostať ešte dnes. Situácia v meste Sabač na rieke Sava sa upokojila potom, čo tisíce dobrovoľníkov posilnili v piatok protipovodňové zábrany. Zaplavené sú aj časti Belehradu, kde uzavreli všetky školy. Železničná trať medzi Belehradom a Nišom na juhu krajiny zostáva odstavená a podobné opatrenia platia aj v prípade niekoľkých regionálnych ťahov. 

 

Povodne a zosuvy si vyžiadali najmenej sedem mŕtvych aj v Bosne a Hercegovine. Situácia je kritická na severe a severovýchode krajiny. Mesto Maglaj je úplne odrezané od sveta a prístupné len loďami či zo vzduchu. Evakuácia helikoptérami prebieha aj v meste Doboj, ktoré je úplne zaplavené. Povodne pripravili o život tisíce kusov dobytka a mnoho farmárov tak môže prísť o živobytie. Úrady tiež varovali, že voda môže vyplaviť zo zeme aj míny z časov občianskej vojny v 90. rokoch.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies