Srbské úrady zakázali vstup ministrovi obrany Chorvátska na územie krajiny

NETKY.SK • 28 Apríl 2018, 09:27 • 2 min
Srbské úrady zakázali vstup ministrovi obrany Chorvátska na územie krajiny

ZÁHREB - Kabinet ministrov Srbska prijal vo štvrtok rozhodnutie o zákaze vstupu chorvátskeho ministra obrany do krajiny, v reakcii na podobný krok zo strany Záhrebu proti srbskému ministrovi obrany.

slovakia

left justify in out

Dôvodom ďalšieho zhoršenia vzťahov medzi vládami Srbska a Chorvátska bol spor na pozadí výročia pokusu o prielom väzňov koncentračného tábora Druhej svetovej vojny Jasenovac z východnej časti Chorvátska.

   

Tento rok, rovnako ako v predchádzajúcich rokoch, židovské, antifašistické a srbské organizácie zorganizovali na konci apríla pamiatkové podujatia, oddelene od oficiálneho obradu chorvátskych úradov.

     

Výmena protestných poznámok a ostré vyhlásenia medzi chorvátskym a srbským vedením sa v posledných troch rokoch stali pravidelnými.

    

Systém táborov smrti Jasenovac vytvorili chorvátski nacisti - ustašovci v auguste roku 1941 pre Srbov, židov, rómov a disidentov. 

 

Charakteristickou črtou koncentračného tábora bola likvidácia ľudí krutými metódami - zabíjanie špeciálnymi nožami a kladivami, utopenia, pochovania a spaľovanie ľudí za živa.

    

Neexistujú presné údaje o počte obetí v Jasenovac. V rôznych zdrojoch sa čísla pohybujú od stoviek tisíc, až po milión. Pamätný komplex Jasenovac obsahuje informácie o 83 tisícoch obetí, z ktorých polovica tvorila ženy a deti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies