Srbská vláda požiadala prezidenta, aby rozpustil parlament

NETKY.SK • 3 Marec 2016, 17:55 • 2 min
Srbská vláda požiadala prezidenta, aby rozpustil parlament

BELEHRAD - Srbská vláda požiadala dnes prezidenta republiky Tomislava Nikoliča, aby rozpustil parlament.

slovakia

left justify in out

Hlava štátu má v zmysle platnej ústavy 72 hodín, aby žiadosti vlády vyhovela a následne vypísala predčasné parlamentné voľby, respektíve aby návrh odmietla, informovala agentúra MTI.


Pozorovatelia však odmietnutie zo strany prezidenta nepovažujú za pravdepodobné, veď pred zvolením za najvyššieho srbského predstaviteľa bol Nikolič lídrom Srbskej pokrokovej strany a jeho nástupcom sa stal práve súčasný premiér Aleksandar Vučič.


Obaja štátnici majú napriek príležitostným sporom k sebe politicky blízko a sú považovaní za spojencov, čo sa prejavuje aj opakovanou podporou prezidenta pre návrhy predsedu vlády.


Vučič avizoval už v utorkovom televíznom interview svoj zámer požiadať vo štvrtok o rozpustenie zákonodarného zboru. Prípadné predčasné parlamentné voľby v Srbsku by sa podľa neoficiálnych informácií z Belehradu mohli uskutočniť 24. apríla. Noví poslanci by potom do parlamentných lavíc mohli zasadnúť zrejme na začiatku júna.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies