Srbská justícia vylúčila vydanie trojice, ktorá ignorovala ICTY, do Haagu

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 17:52 • 2 min
Srbská justícia vylúčila vydanie trojice, ktorá ignorovala ICTY, do Haagu

BELEHRAD - Vydanie troch straníckych kolegov lídra Srbskej radikálnej strany (SRS) Vojislava Šešelja obžalovaného z vojnových zločinov Medzinárodnému trestnému tribunálu OSN pre bývalú Juhosláviu (ICTY) so sídlom v Haagu dnes vylúčil súd v Belehrade.

slovakia

left justify in out

Informáciu priniesla tlačová agentúra APA. Srbsko, ako sa zdôrazňuje v zdôvodnení verdiktu, by bolo povinné vydať do Haagu osoby obžalované z vojnových zločinov, genocídy alebo zločinov proti ľudskosti, nie však kvôli ignorovaniu súdu. Záväzok Srbska v takomto prípade nejestvuje.

 

Ide o trojicu, ktorá mala podľa ICTY vydierať a zastrašovať svedkov v procese so Šešeljom, ako sa ich pokúšať aj podplatiť, aby proti lídrovi SRS nevypovedali.

 

Žalobu voči tejto trojici zverejnili v decembri, srbská vláda začiatkom marca začala procedúru vydania troch obžalovaných. Šešelja na sklonku marca prvostupňový súd oslobodil spod všetkých obvinení z vojnových zločinov. Odvolacie konanie v jeho prípade je v plnom prúde, avšak v nedeľu sa oficiálne stal kandidátom SRS za srbského prezidenta vo voľbách naplánovaných na budúci rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona