Srbi vyzvali OSN, aby ich chránila pred akciami Prištiny

NETKY.SK • 12 August 2011, 10:46 • 2 min
Srbi vyzvali OSN, aby ich chránila pred akciami Prištiny

Srbi vyzvali OSN, aby ich chránila pred akciami Prištiny

slovakia

left justify in out

img

Zástupcovia štyroch kosovskosrbských okresov vyzvali vo štvrtok generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, aby OSN ochránila Srbov v Kosove od akcií Prištiny. Informoval o tom srbský spravodajský server RTS.
      Kosovskosrbskí lídri v liste adresovanom Panovi i predstaviteľom medzinárodných misií v Kosove vyjadrili znepokojenie, že čoskoro dôjde k použitiu sily na severe Kosova. Dôkazom podľa toho je podľa nich informácia, že misia NATO (KFOR), misia EÚ (EULEX) a kosovská polícia podniknú akcie, ktoré ohrozia bezpečnosť, stabilitu      a život obyvateľov.
      Zástupcovia kosovských Srbov sa obávajú kvôli štvrtkovému vyhláseniu veliteľa KFOR Erharda Bühlera, ktorý uviedol, že na prevažne Srbmi obývanom severe Kosova rozmiestni všetkých vojakov KFOR a EULEX, ako aj albánskych policajtov, citoval RTS.
      Študent Americkej univerzity v Kosove Oket Hoxha medzitým na sociálnej sieti Facebook ohlásil exodus Srbov z Kosova, informoval kosovský rozhlas. Exodus pritom prirovnal k operácii Búrka (Oluja) z roku 1995, počas ktorej bolo z Chorvátska vyhnaných zhruba 250.000 Srbov.      
      V texte, ktorý zverejnil krátko po eskalácii napätia na severe Kosova, napísal: "Operácia Búrka. Toto je odkaz pre Srbov v Kosove, že ich čaká ešte jeden exodus, vrátane (srbských) študentov Americkej univerzity. Je mi to ľúto, ale toto je jediný spôsob, ako sa dá dosiahnuť mier. Ako všetci vedia, Srbi vyvolávali vojny, zabíjanie ľudí a teraz žiadajú o milosť. (Búrka 2011 je na ceste). Ďakujem!"
      Na spomenutej univerzite študuje aj niekoľko Srbov. Odkaz Hoxhu zo sociálnej siete vzápätí odstránili, dodal RTS.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies