Srbi sa zahanbene stiahnu z Kosova, ako v roku 1999

NETKY.SK • 24 Júl 2012, 06:40 • 2 min
 Srbi sa zahanbene stiahnu z Kosova, ako v roku 1999

Srbi sa zahanbene stiahnu z Kosova, ako v roku 1999 - Politika Kosovský premiér Hashim Thaci nahnevane reagoval na údajné vyjadrenia srbského prezidenta Tomislava Nikoliča, podľa ktorého Srbsko v prípade potreby použije vojenskú silu na ochranu Kosova . S

slovakia

left justify in out

img

Kosovský premiér Hashim Thaci nahnevane reagoval na údajné vyjadrenia srbského prezidenta Tomislava Nikoliča, podľa ktorého Srbsko "v prípade potreby použije vojenskú silu na ochranu Kosova". "Stiahnu sa (Srbi) zahanbení, ako v roku 1999," povedal Thaci podľa tureckej agentúra Anatólia.
      "Takéto vyjadrenia v minulosti spôsobili národom na Balkáne veľkú bolesť - vrátane srbského národa a toho, čo režim (bývalého juhoslovanského prezidenta Slobodana) Miloševiča urobil v Kosove - a preto sa im treba vyhýbať," vyhlásil Thaci.
      V súvislosti s pokračovaním dialógu medzi Belehradom a Prištinou kosovský premiér uviedol, že Srbsko si má splniť záväzky dané v Bruseli a na ďalších stretnutiach sa bude rokovať o telekomunikáciách, energetike a podobných témach, citoval srbský server vesti.online.rs.
      Veliteľ medzinárodných mierových síl v Kosove (KFOR) nemecký generálmajor Erhard Drews cez víkend upozornil, že situácia v Kosove nie je vôbec stabilná a aj menšie incidenty by mohli v špirále provokácií a reakcií viesť k rozsiahlym zrážkam. Začiatkom júna pri zrážkach medzi príslušníkmi KFOR a demonštrantami z radov kosovských Srbov na severe provincie postrelili dvoch nemeckých vojakov.
      Po sérii útokov na Srbov počas osláv národného sviatku Vidovdan (28. júna) v Kosove sa konali minulý týždeň aj konzultácie na pôde Bezpečnostnej rady OSN. Počas separátnych incidentov na priechode Merdare a pri pamätníku bitky na Kosovom poli na Gazimestane vtedy utrpelo zranenia najmenej 30 ľudí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona