Šramko: Fiškálna rada za prvých päť rokov plnila úlohu, pre ktorú vznikla

NETKY.SK • 7 Júl 2017, 08:15 • 2 min
Šramko: Fiškálna rada za prvých päť rokov plnila úlohu, pre ktorú vznikla

BRATISLAVA - Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) za prvých päť rokov svojho fungovania dokázala naplniť úlohu, pre ktorú vznikla. Je o tom presvedčený jej predseda Ivan Šramko.

slovakia

left justify in out

"Predpokladám, že budeme v tomto duchu nezávislej inštitúcie, ktorej úlohou je objektívne a nezaujato hodnotiť vývoj verejných financií, návrhy legislatívy a podobne, pokračovať aj ďalej," uviedol vo štvrtok (6.7.) pri hodnotení prvých rokov fiškálnej rady, ktorá na Slovensku pôsobí od roku 2012.

 

Rada bola podľa Šramka od začiatku schopná vytvoriť dobrú metodiku pre svoje hodnotiace správy, ktoré jej vyplývajú zo zákona, a následne ich aj na vysokej úrovni prezentovať. Ide napríklad o každoročné správy o dlhodobej udržateľnosti či dodržiavaní pravidiel vyrovnaného rozpočtu. V medzinárodnom meradle vyzdvihol iniciovanie vzniku siete nezávislých fiškálnych inštitúcií EÚ, ktorá bola na začiatku len neformálnym zoskupením.

 

"Dnes je to formálne existujúca skupina, ktorá nadviazala veľmi silné vzťahy aj s Európskou komisiou, aj Európskou fiškálnou radou. Cez tento network dokážeme prezentovať názory na ďalší vývoj verejných financií, fiškálnych rámcov, to sú témy, o ktorých sa diskutuje najviac," priblížil Šramko. Za významné označil aj zorganizovanie piatich unikátnych odborných konferencií, ktoré sa v uplynulých rokoch uskutočnili v Bratislave.

 

Do budúcnosti je podľa Šramka potrebné ďalej vylepšovať systém slovenských verejných financií. "Povedzme spôsob, akým schvaľuje parlament štátny rozpočet, je trochu staromódny. Chcelo by to zmodernizovať, mala by sa zvýrazniť úloha strednodobého rozpočtovania, mali by sa udiať ďalšie zmeny, ktoré by prospeli verejným financiám a ich riadeniu. To je hlavná výzva do budúcnosti," avizoval predseda fiškálnej rady.

 

Zároveň je presvedčený, že je potrebné vo viacerých oblastiach novelizovať samotný zákon o rozpočtovej zodpovednosti. Aj keď je momentálne dominantnou témou investičná výnimka, sú aj ďalšie otvorené otázky, pripomenul Šramko. Ide napríklad o zmenu termínu predkladania správy o dlhodobej udržateľnosti či možné sprísnenie pravidiel pre samosprávy. "Verím, že na jeseň, keď pokročí diskusia v parlamente, sa dôjde k nejakému rozumnému návrhu, ako upraviť zákon o rozpočtovej zodpovednosti," dodal.

 

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vznikla v roku 2012 ako nezávislý orgán monitorovania a hodnotenia vývoja hospodárenia Slovenskej republiky a hodnotenia plnenia pravidiel rozpočtovej zodpovednosti. Prostredníctvom svojej práce a na základe najmodernejších analytických nástrojov by mala nastavovať zrkadlo vláde, zlepšiť informovanosť verejnosti v oblasti verejných financií a umožniť kvalitnejšie rozhodovanie pre Národnú radu SR.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies