Štrajk vo Francúzsku: Pridali sa aj zamestnanci najväčšej spaľovne

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 15:31 • 2 min
Štrajk vo Francúzsku: Pridali sa aj zamestnanci najväčšej spaľovne

PARÍŽ - Francúzski odborári pokračujú vo svojich štrajkoch aj tento týždeň, a to i napriek tomu, že krajinu sužujú rozsiahle záplavy a koncom týždňa sa začínajú majstrovstvá Európy vo futbale.

slovakia

left justify in out

Ako informovala televízia M6, vo Francúzsku na tento týždeň nie sú naplánované žiadne demonštrácie proti vládou presadzovaným zmenám v zákonníku práce, ale vlna štrajkov v doprave aj v iných sektoroch pokračuje. Odborári totiž odmietli požiadavku vedenia železničnej spoločnosti SNCF a premiéra Manuela Vallsa, aby na znak solidarity s ľuďmi zo zaplavených oblastí svoj štrajk ukončili.

 

Až do konca tohto týždňa preto v oblasti Paríža trvajú výpadky na linke C prímestských vlakov RER, kde dnes premáva len jedna z obvyklých štyroch vlakových súprav. Výpadky budú aj v prípade vlakov triedy TGV i v železničnom spojení v rámci oblasti Ile-de-France.

 

Vo svojom štrajku pokračujú aj zamestnanci spoločnosti RATP, ktorá prevádzkuje verejnú dopravu v Paríži. Výpadky sú však menšie ako počas uplynulého týždňa.

Zásobovanie čerpacích staníc benzínom a naftou, ktoré boli nedávno ochromené štrajkom zamestnancov rafinérií a skladov pohonných hmôt, sa síce zlepšilo, ale v štrajku zostávajú naďalej tri z celkovo ôsmich rafinérií na území Francúzska.

 

Na mobilizáciu počas tohto týždňa vyzvali odborári aj zamestnancov v energetickom sektore. Ich štrajk sa očakáva tento štvrtok.

 

K štrajkovému hnutiu sa dnes pridali aj zamestnanci najväčšej spaľovne odpadov v oblasti Ile-de-France, ktorá sa nachádza v Ivry-sur-Seine. Očakáva sa, že tento týždeň sa začne aj blokáda menších spaľovní.

Svojím štrajkom v čase od 11. do 14. júna hrozia aj piloti leteckej spoločnosti Air France.

 

Odborári dnes v Montreuil v departemente Seine-Saint-Denis hádzali vajíčka do ministra ekonomiky Emmanuela Macrona, ktorý prišiel na miestny poštový úrad inaugurovať novú poštovú známku. Minister potom vo svojom príhovore odsúdil násilnosti a agresivitu demonštrantov a vyhlásil, že ani tento útok nezmení nič na jeho postoji k reforme zákonníka práce. Tvrdil tiež, že za útokom voči nemu nie sú "žiadni odborári, ani Montreuilčania, ale profesionálni vyvolávači konfliktov".

 

Starosta Montreuil Patrice Bessac, zvolený za komunistickú stranu, Macrona odmietol prijať, lebo "vláda zradila ideály Ľudového frontu" - koalície ľavicových strán vo Francúzsku, ktorej 80. výročie vzniku má pripomínať aj spomínaná poštová známka.

 

Ako informovali francúzske médiá, podpora verejnosti pre štrajky proti reforme zákonníka práce klesá: podľa najnovšieho prieskumu je proti nim 54 percent Francúzov.

Majstrovstvá Európy vo futbale sa vo Francúzsku začnú 10. júna. Ich priebeh naruší 14. júna celoštátny deň protestov proti reforme zákonníka práce, ktorý odborári avizovali.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies