SR žiada pri budúcich eurofondoch viac slobody, ako navrhuje Európska komisia

NETKY.SK • 8 Jún 2018, 14:03 • 2 min
SR žiada pri budúcich eurofondoch viac slobody, ako navrhuje Európska komisia

BRATISLAVA - Slovensko žiada pri eurofondoch v budúcom programovom období 2021 až 2027 viac slobody ako navrhuje Európska komisia. Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) na konferencii o kohéznej politike Európskej únie v Sofii vyslovil požiadavku, aby tematická flexibilita aj dohodnuté veľké zjednodušovanie pri využívaní európskych prostriedkov po roku 2020 boli omnoho výraznejšie oproti tomu, čo ukazujú nové legislatívne návrhy Európskej komisie. Slovensko podľa vicepremiéra nebojuje iba o nové eurofondové peniaze, ale aj o pravidlá, podľa ktorých ich bude čerpať, informoval v piatok Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

slovakia

left justify in out

"Slovensko v rámci svojho predsedníctva v Rade Európskej únie výrazne prispelo k tomu, že politika súdržnosti ostala hlavnou investičnou politikou. Pri pohľade na nové legislatívne návrhy, ktoré Európska komisia predložila koncom mája, môžeme vidieť, že niektoré z našich myšlienok vzala do úvahy," povedal Raši. "Budeme však ďalej rokovať, pretože niektoré z našich dôležitých odporúčaní nepovažujem za dostatočne zohľadnené," uviedol vicepremiér.

SR podľa Rašiho nemôže súhlasiť s tým, aby Európska komisia výrazne zasahovala do rozhodnutí, ako a na čo máme európske peniaze využiť. Slovensko totiž v prvom rade potrebuje najmä v najmenej rozvinutých regiónoch dobudovať základnú infrašturktúru - cesty, kanalizácie, vodovody či dostupnosť internetu. Preto Slovensko žiada väčšiu flexibilitu pri eurofondoch. "Je napríklad zrejmé, že územie bez dokončenej fyzickej infraštruktúry nebude absorbovať investície do inovácií v oblasti špičkových technológií," upozornil Raši na konferencii na vysokej úrovni venovanej politike súdržnosti po roku 2020.

Na konferencii vystúpili napríklad eurokomisár pre rozpočet a ľudské zdroje Günther Oettinger a bulharský premiér Bojko Borisov. Účastníkom panelových diskusií bol aj generálny riaditeľ Generálneho riaditeľstva EK pre regionálnu a mestskú politiku (DR REGIO) Marc Lemaitre, ktorý na budúci týždeň v Bratislave prerokuje návrhy EK na novú eurofondovú legislatívu so slovenskými predstaviteľmi. S ním bude vicepremiér Raši diskutovať aj o novej eurofondovej obálke.

Európska komisia navrhla 29. mája výraznú revíziu pravidiel kohéznej politiky na budúce programové obdobie 2021 - 2027, ako aj alokáciu pre členské štáty EÚ. Slovensko by malo dostať v stálych cenách tohto roka 11,8 mld. eur a v bežných cenách, vrátane vplyvu inflácie, 13,3 mld. eur. Nie sú v tom zahrnuté peniaze na poľnohospodárstvo v rámci Programu rozvoja vidieka. V súčasnom programovom období 2014 - 2020 má SR k dispozícii zo zdrojov EÚ 13,9 mld. eur a spolu s Programom rozvoja vidieka takmer 15,5 mld. eur. Aj v budúcom období zostane čistým prijímateľom, keďže z rozpočtu EÚ značne viac peňazí dostáva, ako doňho prispieva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies