SR významne prispieva do agendy ľudských práv

NETKY.SK • 2 Júl 2010, 13:50 • 2 min
SR významne prispieva do agendy ľudských práv

SR významne prispieva do agendy ľudských práv

slovakia

left justify in out

Význam poukazovania na deficity v oblasti ľudských práv je nespochybniteľný, uviedol v exkluzívnom rozhovore pre TASR Fedor Rosocha, člen byra a podpredseda Rady OSN pre ľudské práva (HRC), so sídlom v Ženeve. Zároveň pripomenul, že určité rezervy sú v "lepšej koordinácii" organizácií a orgánov medzinárodného spoločenstva.
      "Agenda ľudských práv je vysoko dynamická," povedal Rosocha a zdôraznil, že SR do tohto procesu významne prispieva, či už iniciatívou na prijatie Opčného protokolu k Dohovoru OSN o právach dieťaťa, alebo ratifikovaním ďalších medzinárodných záväzkov. Upozornil však aj na potrebu reálne napĺňať už existujúce dohody, ku ktorým sa Slovensko pripojilo. Podľa jeho slov je stále "priestor na zlepšenie".
      HRC v roku 2006 nahradila Komisiu OSN pre ľudské práva, pôsobiacu ešte od roku 1946. Komisii sa vyčítali najmä jej politizácia, neschopnosť skutočne pomôcť rešpektovaniu ľudských práv a členstvo krajín, ktoré mali problémy práve s agendou, týkajúcou sa ľudských práv.
      Ako ďalej vysvetlil slovenský diplomat, ktorý do funkcie podpredsedu HRC nastúpil koncom júna, problém krajín s otáznymi ľudskými právami zatiaľ celkom nevyriešilo ani sprísnenie kritérií novej rady. Urobil sa však "kvalitatívny skok" vpred, konštatoval Rosocha.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies