SR v hodnotení konkurencieschopnosti klesla na 60.miesto

NETKY.SK • 9 September 2010, 12:02 • 2 min
SR v hodnotení konkurencieschopnosti klesla na 60.miesto

SR v hodnotení konkurencieschopnosti klesla na 60. miesto - Slovensko Slovensko sa v hodnotení konkurencieschopnosti prepadlo oproti minulému roku o 13 miest a skončilo v poradí 60.

slovakia

left justify in out

img

Slovensko sa v hodnotení konkurencieschopnosti prepadlo oproti minulému roku o 13 miest a skončilo v poradí 60. zo 139 krajín. Vyplýva to zo Správy o globálnej konkurencieschopnosti 2010-2011, ktorú dnes zverejnilo Svetové ekonomické fórum. Ide o historicky najhoršie umiestnenie Slovenska od jeho zaradenia do tohto prestížneho medzinárodného porovnania.
      Najkonkurencieschopnejšou krajinou sveta je Švajčiarsko, ktoré obsadilo 1. miesto aj minulý rok. Nasledujú Švédsko a Singapur. Spojené štáty americké sa prepadli o dve miesta a obsadili 4. priečku. V top 10 naďalej prevažujú európske ekonomiky, keď ďalšie miesta obsadili Nemecko (5.), Fínsko (7.), Holandsko (8.) a Dánsko (9.).
      Česká republika sa udržala na minuloročnej 36. pozícii. Konkurencieschopnosť Poľska naďalej intenzívne rastie, keď sa rovnako ako minulý rok posunulo o 7 miest vyššie a obsadilo 39. priečku. Maďarsko sa v hodnotení taktiež posunulo nahor, a to z minuloročného 58. miesta na súčasné 52.
      Slovensko v rebríčku susedí s Vietnamom a Tureckom a dostalo sa do pozície najmenej konkurencieschopnej krajiny Európskej únie (EÚ), keď nižšie sa nachádzajú už len Rumunsko (67.), Lotyšsko (70.), Bulharsko (71.) a Grécko (83.).
      "Svetová hospodárska kríza v uplynulom roku naďalej negatívne ovplyvňovala konkurencieschopnosť krajín. Osem z desiatich najlepšie hodnotených krajín dosiahli nižšie skóre Indexu konkurencieschopnosti v porovnaní s predchádzajúcim rokom," povedal Róbert Kičina, výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS), ktorá je partnerskou inštitúciou Svetového ekonomického fóra.
      V súvislosti s umiestnením Slovenska dodal, že aj negatívne zásahy vlády do podnikateľského prostredia v uplynulom roku i nízka schopnosť reformovať a odstraňovať zásadné bariéry podnikania spôsobili, že Slovensko v hodnotení konkurencieschopnosti kleslo už po štvrtýkrát v rade. "Stratili sme náskok pred ostatnými krajinami V4. Kým naša ekonomika v rebríčku medziročne klesá, ďalšie krajiny V4 si udržiavajú priaznivé pozície alebo v hodnotení stúpajú. Hlavnými bariérami, ktoré zhoršujú konkurencieschopnosť Slovenska, sú neefektívne fungujúce verejné inštitúcie, nízka miera inovácií, podpriemerná úroveň infraštruktúry, zaostávajúce školstvo, byrokracia, korupcia a reštriktívna pracovná legislatíva," konštatoval Kičina.
      Správa o globálnej konkurencieschopnosti hodnotí schopnosť krajín zabezpečiť vysokú úroveň prosperity pre svojich občanov. Sleduje fungovanie verejných inštitúcií, analyzuje hospodárske politiky a faktory podmieňujúce udržateľný hospodársky rast v strednodobom horizonte.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies