SR stúpla v hodnotení systému platenia daní o 27 miest na 73. priečku

NETKY.SK • 19 November 2015, 12:04 • 2 min
SR stúpla v hodnotení systému platenia daní o 27 miest na 73. priečku

BRATISLAVA – Slovensko obsadilo v celosvetovom hodnotení systému platenia daní za minulý rok 73. priečku a medziročne si tak polepšilo o 27 miest. Vyplýva to z aktuálnej štúdie Paying Taxes 2016, ktorú vydala skupina Svetovej banky a poradenská spoločnosť PwC. Celkové daňové zaťaženie SR 51,2 % je však o viac ako 10 percentuálnych bodov vyššie než celosvetový priemer.

slovakia

left justify in out

Elektronizácia daňovej správy sa podľa štúdie stala v uplynulom roku najčastejšou reformou daňových systémov. V medziročnom porovnaní sa zjednodušilo platenie daní u stredne veľkých spoločností vo všetkých častiach sveta. V roku 2014 malo už 84 krajín zavedený úplný elektronický systém podávania daňových priznaní a výberu daní, pričom v roku 2005 ich bolo len 46. Aj vďaka tomu sa podiel štátov, v ktorých trvá splnenie daňových povinností menej ako 300 hodín, za 10 rokov zvýšil zo 60 % na 74 %.

 

Celosvetovo priemerné daňové zaťaženie firmy je na úrovni 40,8 % zisku, čo znamená iba 0,1-% medziročný pokles. Mierne sa znižuje aj počet daňových platieb na 25,6 a čas, ktorý priemerná spoločnosť potrebuje na splnenie svojich daňových povinností na 261 hodín ročne. Ako sa v štúdii konštatuje, čas plnenia daňových povinností sa za 10 rokov znížil o 61 hodín a počet daňových platieb o 8,2 najmä vďaka zavádzaniu a vylepšovaniu elektronizácie systémov podávania daňových priznaní a platenia daní.

 

Štúdia zároveň uvádza, že vlani sa celková miera daňového zaťaženia zvýšila v 46 krajinách a znížila v 41 štátoch z celkového počtu 189 krajín sveta. V priemere je daňové zaťaženie spoločností rovnomerne rozložené medzi daňové a odvodové zaťaženie práce a daň z príjmov právnických osôb, pričom každá z týchto kategórií predstavuje asi 16,2 %, a spolu tvorí štyri pätiny daní platených priamo firmami.

 

Celkovo v 40 krajinách prebehli reformy uľahčujúce plnenie daňových povinností. Slovensko patrilo k 18 štátom, kde bola zavedená elektronizácia podávania daňových priznaní a platenia daní. V tomto ročníku štúdie obsadilo 73. miesto v celkovom hodnotení systému platenia daní a medziročne si tak polepšilo o 27 priečok.

 

Celková daňová sadzba SR 51,2 % je však o viac ako 10 percentuálnych bodov vyššia, než je priemer všetkých 189 krajín podieľajúcich sa na štúdii (40,8 %). Na splnenie daňovej povinnosti je tu podľa štúdie potrebných 188 hodín a počet daňových platieb dosiahol 10.

 

Pozícia Slovenska sa výrazne zlepšila aj vďaka zavedeniu povinného elektronického podávania daňových priznaní k dani z pridanej hodnoty (DPH) od januára 2014. "Prekvapivo sa na našom umiestnení nepodpísalo negatívne zavedenie dodatočnej administratívnej povinnosti – kontrolného výkazu DPH, keďže sa podáva takisto povinne elektronicky, hoci v ekonomickej realite vyvolalo značné náklady podnikov na úpravu softvérov," zhodnotila Christiana Serugová z PwC Slovensko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona