V júni mohlo na niektorých miestach pršať najmenej za posledných 115 rokov

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 17:06 • 2 min
V júni mohlo na niektorých miestach pršať najmenej za posledných 115 rokov

BRATISLAVA - Tohtoročné nízke júnové mesačné úhrny zrážok môžu byť na niektorých miestach najnižšie pre tento mesiac až od začiatku 20. storočia, to znamená za minimálne posledných 115 rokov. Na svojej internetovej stránke to dnes uviedol SHMÚ.

slovakia

left justify in out

"Kombinácia prevažne slnečného a horúceho počasia, s nedostatkom atmosférických zrážok spôsobila sucho, ktoré nemá iba regionálny charakter," tvrdí SHMÚ.
     

Podľa neho v júni úplne zlyhala pranostika o Medardovej kvapke. "Najextrémnejšie sa to prejavilo na mesačných úhrnoch zrážok za jún 2015 na krajnom západe Slovenska. To znamená tam, kde sa najskôr prejavuje vlhký oceánsky vzduch, ktorý k nám v normálnych podmienkach zvykne prúdiť z Atlantického oceánu. Na Záhorí mala väčšina zrážkomerných staníc najnižšie mesačné úhrny zrážok za jún, minimálne od roku 1981, odkedy je k dispozícii kompletná databáza zrážok pre Slovensko," uviedol SHMÚ.
     

Údaje, ktoré má SHMÚ k dispozícii, však naznačujú, že tohtoročné nízke júnové mesačné úhrny zrážok môžu byť na niektorých miestach najnižšie pre tento mesiac až od začiatku 20. storočia, to znamená za minimálne posledných 115 rokov. "Že to naozaj nie je iba regionálna záležitosť, dokazujú správy, ktoré majú zdroj v Nemecku. Tam je súčasné sucho tiež označované za najhoršie v období posledných 40 rokov a prejavuje sa okrem iného aj na hladinách a prietokoch niektorých riek," uzavrel SHMÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies