SR sa v decembri v balíku konaní EÚ neocitla, Maďarom vyčítajú azylovú politiku

NETKY.SK • 10 December 2015, 15:47 • 2 min
SR sa v decembri v balíku konaní EÚ neocitla, Maďarom vyčítajú azylovú politiku

BRUSEL - Európska komisia (EK) v dnes predstavenom mesačnom balíku právnych konaní voči členským štátom EÚ, ktoré nesplnili svoje povinnosti vyplývajúce z právnych predpisov Únie, prijala 34 odôvodnených stanovísk a deväť postúpení na Súdny dvor Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Slovensko sa na decembrovom zozname EK, ktorý sa týka 20 z 28 členských krajín, neocitlo.

 

EK zároveň zverejnila 83 prípadov, na ktoré upozornila exekutíva EÚ a nie je v nich potrebné ďalšie právne konanie z jej strany. Takéto konania voči členským štátom majú za úlohu zabezpečiť správne uplatňovanie legislatívy EÚ v prospech jej občanov a podnikov.

 

V oblasti azylovej politiky EK začala konanie proti Maďarsku. Exekutíva EÚ oznámila Budapešti, že začne konanie pre porušenie práva týkajúce sa nedávno prijatej maďarskej azylovej legislatívy. EK zistila, že príslušná maďarská právna úprava je čiastočne v rozpore s právnymi predpismi EÚ, najmä so smernicou o azylovom konaní a so smernicou o práve na tlmočenie a preklad v trestnom konaní.

 

Brusel preskúmal legislatívne zmeny, ktoré maďarský parlament schválil v júli a septembri tohto roku a zaslal maďarskej vláde list zdôrazňujúci predbežné obavy súvisiace s touto agendou. Komisia tvrdí, že aj po dôkladnej analýze odpovede maďarských orgánov ešte stále existuje viacero nejasností a maďarskú stranu upozornila na neplnenie právnych predpisov. Maďarsko má dva mesiace na zaslanie odpovede EK, v opačnom prípade mu hrozí podanie žaloby na Súdny dvor EÚ.

 

V rovnakej oblasti Európska komisia prijala osem rozhodnutí o porušení práva, ktoré sa týkajú Grécka, Chorvátska, Maďarska, Malty a Talianska. Vyčíta im, že nezosúladili svoje vnútroštátne zákony s európskym azylovým systémom.

 

Toto rozhodnutie EK nasleduje po predošlých 40 právnych konaniach z 23. septembra a pridáva sa k ďalším 34 nedoriešeným prípadom, kde exekutíva EÚ rieši potenciálne alebo skutočné porušenie európskych právnych predpisov v oblasti azylovej politiky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies