SR prijala dokument na boj proti hybridným hrozbám

NETKY.SK • 12 Júl 2018, 12:29 • 2 min
SR prijala dokument na boj proti hybridným hrozbám

BRUSEL - Slovenská republika oficiálne uznáva, že treba bojovať proti problémom spojeným s hybridnými hrozbami a šírením dezinformácií. V rámci summitu NATO v Bruseli to uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

slovakia

left justify in out

Korčok pripomenul, že slovenská vláda v stredu odobrila nielen nákup stíhačiek F-16, čo podľa neho možno vnímať ako prínos pre bezpečnosť Aliancie, ale schválila aj dokument, ktorý znamená stanovenie koncepcie boja proti hybridným hrozbám.

 

"Schválenie tohto materiálu je prelomové v tom, že prvýkrát uznávame, že ide o problém, ktorý sa nás týka," opísal situáciu Korčok. Zdôraznil, že aj Slovensko je súčasťou sveta, v ktorom sa politické ciele dosahujú nielen vojenskou cestou, ale aj nevojenským spôsobom vedenia konfliktov. "Slovensko je toho súčasťou. Som rád, že vláda SR odsúhlasila koncepciu čeliacu hybridným hrozbám a dezinformáciám. Takéto hrozby sú dennodenné," dodal.

 

Podľa slovenského diplomata je veľmi dôležité, že od tohto dňa každý štátny orgán, ale aj široká verejnosť, vie, kam sa v tejto súvislosti treba obrátiť. Je to Situačné centrum (SITCEN) a Národné bezpečnostné analytické centrum (NBAC). Korčok spresnil, že sú to dva kontaktné body, ktoré vedia, čo majú štátne inštitúcie robiť, keď zachytia dezinformácie či iné cielené útoky. "Toto je nastavená štruktúra, ktorá vie konať. Majú indikácie, čo je hybridná hrozba a dezinformácie a Národné bezpečnostné analytické centrum potom navrhne opatrenia," vysvetlil Korčok.

 

Proti hrozbám nevojenského typu spoločne bojujú aj NATO a Európska únia. Obe inštitúcie vlani v októbri otvorili v Helsinkách Európske bezpečnostné centrum na boj proti hybridným hrozbám. Išlo o iniciatívu fínskej vlády a podľa komuniké Severoatlantickej aliancie túto iniciatívu podporili všetci spojenci z NATO a všetky členské krajiny EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona