SR pri stavbe jadrových blokov nechce garantovať výkupné ceny elektriny

NETKY.SK • 21 Jún 2014, 15:46 • 2 min
SR pri stavbe jadrových blokov nechce garantovať výkupné ceny elektriny

BRATISLAVA - Slovenská republika pri výstavbe, respektíve dostavbe jadrových elektrární nechce ísť cestou garantovania výkupných cien elektrickej energie investorom.

slovakia

left justify in out

"My touto cestou nechceme ísť," uviedol dnes v relácii RTVS Sobotné dialógy predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) na otázku, či sa firmám budú garantovať ceny elektriny. Garantovanie výkupných cien je podľa neho veľmi riziková operácia.
      

Zároveň zdôraznil, že talianska spoločnosť Enel by mala dokončiť dostavbu elektrárne v Mochovciach "čo najrýchlejšie". Nie je však podľa neho možné, aby štát za dostavbu dvoch jadrových blokov v Mochovciach prevzal plnú zodpovednosť, pretože SR je v Slovenských elektrárňach len 34-% spolumajiteľom.
      

V otázke tzv. zadného cyklu jadrových elektrární, teda úložiska vyhoreného jadrového paliva, sú potreby Slovenska podľa premiérových slov zabezpečené. "Určite nie je aktuálne stavať za 3 miliardy eur trvalé úložisko," poznamenal.
      

Prípravné práce na uvažovanom novom jadrovom zdroji (NJZ) v Jaslovských Bohuniciach podľa neho pokračujú. "Pri NJZ sa vychádza z konjunktúry, ktorá by mala prísť do hospodárstva v najbližších rokoch. Pri NJZ robíme len prípravné práce: Robí sa EIA-posudzovanie vplyvu investície na životné prostredie. Je pripravený plán na výkup zostávajúcich pozemkov. Robia sa teda len prípravné práce, čo nestojí žiadne veľké peniaze. Pre prípad, ak sa ukáže, že toto je cesta, môžeme povedať, že sme nezmeškali ani jeden deň a pokračujeme v projekte ďalej. Zatiaľ na tomto projekte pracujeme," dodal predseda vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies