SR prehralo s Fínmi 5:8,Bokroš na Chovanov zákrok:"Nebol to faul"

NETKY.SK • 4 Január 2012, 09:12 • 2 min
SR prehralo s Fínmi 5:8,Bokroš na Chovanov zákrok:"Nebol to faul"

SR prehralo s Fínmi 5:8,Bokroš na Chovanov zákrok:"Nebol to faul"

slovakia

left justify in out

img

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov prehrali v noci na utorok v štvrťfinále juniorských MS v Kanade s Fínskom vysoko 5:8. Zverenci trénera Ernesta Bokroša tak zakončia svoje účinkovanie na šampionáte vo štvrtok o 03.00 SEČ duelom o konečné piate miesto proti zdolanému tímu zo súboja Ruska s Českom.
Slováci, ktorí splnili svoj prvotný cieľ na MS už postupom zo základnej skupiny, v prvej tretine držali s favoritom krok. Síce už po 5. minútach prehrávali 0:1, no do konca úvodného dejstva boli Fínom vyrovnaným súperom a do šatní išli za stavu 2:2. V druhej časti však doplatili na časté individuálne chyby a skúsenejší súperi ich v priebehu šiestich minút potrestali štyrmi gólmi. Presné zásahy Mráza a Ďalogu ešte vykresali malú nádej, tú však definitívne pochoval prísny verdikt rozhodcov za Chovanov zákrok a následná päťminútová presilovka Fínov v poslednej tretine, ktorú využili na dva góly.

štvrťfinále:
Fínsko - Slovensko 8:5 (2:2, 4:1, 2:2)
Góly: 5. Armia, 15. Hämäläinen (Kuronen), 26. Mi. Granlund (Ristolainen, Pulkkinen), 27. Ma. Granlund (Mi. Granlund), 30. Ma. Granlund (Mi. Granlund), 32. Barkov (Aaltonen, Ristolainen), 53. Donskoi (Pokka), 54. Pulkkinen (Mi. Granlund, Ma. Granlund) - 15. Chovan (Mráz), 20. Tvrdoň (Bubela, Jánošík), 34. Mráz (Marinčin, Chovan), 45. Ďaloga (Daňo), 60. Daňo (Mráz, Jurčo). Rozhodovali: Bulanov (Rus.), Reiber - Fluri (obaja Švaj.), Sivov (Rus.). Vylúčení: 4:8 na 2 min, navyše: Chovan 5+DKZ za narazenie na mantinel, Tvrdoň (obaja SR) 10 min za hrubosť, presilovky: 3:1, oslabenia: 0:0, striedania: 30. Riečický za Šimbocha (SR).
Fínsko: Aittokallio - Mäkinen, Hakanpää, Hovinen, Pokka, Riikola, Ristolainen - Pulkkinen, Markus Granlund, Mikael Granlund - Armia, Salomäki, Donskoi - Ruuttu, Aaltonen, Barkov - Hännikäinen, Hämäläinen, Kuronen - Paajanen
SR: Šimboch (30. Riečický) - Marinčin, Gernát, Jánošík, Čerešňák, Trška, Čajkovský, Bezuška, Kurali - Jurčo, Chovan, Mráz - Toman, Tvrdoň, Bubela - Hinďoš, Bene, Matoušek - Dolník, Ďaloga, Daňo

Slováci hrali proti favorizovanému súperovi umne zo zabezpečenej obrany, pričom sa nehrnuli dopredu a spoliehali sa najmä na protiútoky. Chytil sa aj brankár Šimboch, ktorý v úvodných minútach zneškodnil niekoľko fínskych striel. Prišla však piata minúta a s ňou zbytočná Gernátova chyba pri rozohrávke. Armia zachytil puk ešte v útočnom pásme, obkorčuľoval si bránku a jeho prihrávku si Bene nešťastne zrazil do vlastnej siete - 0:1. Slováci mohli odpovedať v 9. minúte, keď tvrdo vystrelil obranca Gernát, následne dorazil Chovan a brankár Aittokallio mal veľké problémy. Fíni si po zbytočných vylúčeniach Daňa a Beneho zahrali presilovku 5 na 3, ale Slováci si s oslabením poradili. V 15. minúte sa zopakovala podobná situácia ako pri prvom góle, no na druhej strane. Mráz pokazenú rozohrávku severanov ešte nevyužil, ale do odkrytej bránky dorazil Chovan - 1:1. Bokrošovi zverenci sa ale netešili ani desať sekúnd. Ihneď po buly prišla strela na bránku, Šimbochovi vypadol puk a Hämäläinen ho bez problémov upratal do prázdnej bránky. Po ďalšom brejku Mráza zazvonila žŕdka, no o vyrovnanie sa postaral až v poslednej minúte pri presilovke Tvrdoň - 2:2.
Mladí Slováci nedokázali zopakovať výkon z úvodnej tretiny aj v tej druhej. Na začiatku si vypracovali nejaké šance, ale v ďalšom priebehu už kruto platili za individuálne chyby, ktoré kopili čoraz častejšie. V 26. minúte poslal Fínov pri presilovke do vedenia Mikael Granlund a o minútu neskôr zvýšil na rozdiel dvoch gólov jeho brat Markus. V 30. minúte Dolník stratil puk v strednom pásme a Markus Granlund svojím druhým gólom vyhnal Šimbocha z bránky. Na jeho miesto prišiel Dominik Riečický, ale čisté konto mu vydržalo iba do 32. minúty, keď Barkov zvýšil už na 6:2. V závere dejstva ešte zmiernil rozdiel skóre Mráz.
V 45. minúte vykresal iskierku nádeje Ďaloga, keď strelou spoza obrancu prekvapil Aittokalliho - 4:6. Desať minút pred koncom však Chovan dostal za narazenie na mantinel, po ktorom sa objavila na ľade krv, 5+DKZ a ponúknutú šancu využili Donskoi a Pulkkinen (8:4). V poslednej minúte už len korigoval Daňo.

Hlasy po zápase:
Ernest Bokroš, tréner SR: "Stretnutie sme nezvládli v druhej tretine, ktorú sme hrali dosť nedisciplinovane a boli sme často vylučovaní. Celkovo sme ju prehrali 1:4. Myslím si, že tá päťminútová presilovka v tretej tretine, keď dali dva góly, posunula Fínov do takej ľahšej hry. Treba povedať, že to bolo prísne vylúčenie, pretože direktoriát s najväčšou pravdepodobnosťou už rozhodol, že Matúš Chovan, ktorý bol vylúčený na 5+DKZ, bude v poslednom zápase hrať a na videu posúdili, že to nebol faul. V priebehu tých piatich minút sme však dostali dva góly, čiže mužstvo možno cítilo trochu krivdu. Celkovo si však myslím, že dať Fínom päť gólov, to je čo sa týka ofenzívy slušný výkon, no v tej defenzíve sme dnes trošku zlyhali. Vrátane brankárov, v takýchto ťažkých stretnutiach musia mať lepšiu percentuálnu úspešnosť. Myslím si, že 5. či 6. miesto je pre nás taká medaila. Prvý cieľ bol nehrať o záchranu a keď sme sa dostali ďalej zo skupiny, chceli sme odohrať čo najlepšie stretnutie, no dnes nám to nevyšlo."
Tomáš Jurčo, útočník SR: "Chovan nemal dostať päťminútový trest. Mohli to byť dve minúty. Bolo to pre nás veľmi prísne. Nechcem komentovať rozhodcov, bolo to ich rozhodnutie, nás však spomalilo. Myslím, že ak by sme nehrali v oslabení, mohli sme sa ešte vrátiť do zápasu. Nikdy neviete, čo sa môže stať. Mohli sme dať štyri góly za štyri minúty ako v sobotu."
Teemu Pulkkinen, útočník Fínska: "Dosiahli sme dôležité víťazstvo. Nehrali sme však tak, ako sme si predsavzali. Vyhrali sme však a to je dôležité."
Markus Granlund, útočník Fínska: "Švédi majú veľmi dobrý tím a v semifinále proti ním s podobným výkonom nemôžeme uspieť. Musíme hrať lepšie v defenzíve, viac korčuľovať a ísť viac do tela. So Slovákmi sme nepodali najlepší výkon, musíme sa z tohto zápasu poučiť. Mali sme ho pod kontrolou, ale vlastnými chybami sme ho zbytočne dramatizovali."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies