SR nemá zatiaľ oficiálne potvrdenie, že podozrivý pri EP v Bruseli bol Slovák

NETKY.SK • 3 Február 2015, 07:09 • 2 min
SR nemá zatiaľ oficiálne potvrdenie, že podozrivý pri EP v Bruseli bol Slovák

BRUSEL - Zastupiteľský úrad SR v Belgicku nemôže potvrdiť, ani vyvrátiť, že podozrivý 32-ročný muž, kvôli ktorému boli dnes doobeda na niekoľko hodín evakuované tri budovy Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli, je občan Slovenska.

slovakia

left justify in out

Belgické vyšetrujúce orgány sa v priebehu dnešného dňa neobrátili na konzulárne oddelenie Zastupiteľstva SR v Belgicku s prosbou o pomoc pri určení identity muža, ktorého ráno okolo 7.30 zastavila hliadka v blízkosti europarlamentu.
      

Muž bol oblečený vo vojenskom maskovacom odeve a nepatril ku hliadke, ktorá pre zvýšenený stupeň ohrozenia bežne hliadkuje pri budove EP, podobne, ako iné hliadky strážia ostatné inštitúcie Európskej únie. Belgické médiá s odvolaním sa na vyšetrovateľov potvrdili, že ide o muža slovenskej národnosti, narodeného v roku 1982. Pri zadržaní sa muž nesprával agresívne, ani nekládol odpor. Objavili však uňho kľúče od osobného auta zaparkovaného na ulici Montoyer, susediacou s administratívnou časťou EP a budovou návštevníckeho centra Europarlamentárium, čo viedlo k dočasnej evakuácii týchto budov.
      

Chod hlavnej časti budovy zákonodarného zboru EÚ, kde majú kancelárie europoslanci, nebol ovplyvnený bombovým poplachom. Zásahová jednotka s účasťou pyrotechnikov zistila, že auto patriace zadržanému neobsahuje výbušniny, našli v ňom iba nešpecifikovanú strelnú zbraň a motorovú pílu, čo viedlo k zrušeniu evakuácie budov EP.
      

Zadržaný podľa slov vyšetrovateľa uviedol, že sa chcel stretnúť s predsedom EP Martinom Schulzom. Svoje podozrivé správanie nevysvetlil a za týmto účelom neboli kontaktované ani slovenské zastupiteľské orgány v Bruseli.
      

Ako sa TASR dozvedela, belgickí vyšetrovatelia nemajú vo zvyku obracať sa na zastupiteľské orgány iných štátov v priebehu vyšetrovania občanov týchto štátov. Prokuratúra už požiadala o zatknutie nemenovaného slovenského občana na základe obvinenia z hrozby útoku a za nelegálne držanie zbrane. Rozhodnutie by malo byť prijaté v utorok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies