SR na úvod EHCH vo Fínsku, Viedenský: Budú korčuľovať ako blázni

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 10:12 • 2 min
SR na úvod EHCH vo Fínsku, Viedenský: Budú korčuľovať ako blázni

BRATISLAVA - Slovenskí hokejisti otvoria účinkovanie v tohtoročnej Euro Hockey Challenge dvojzápasom proti domácemu Fínsku.

slovakia

left justify in out

Od severského súpera čakajú na úvod zápasovej prípravy pred MS agresívny prejav, ktorý sa bude dať eliminovať len enormným pohybom. Podľa Mareka Viedenského bude dôležité, aby slovenský tím dodržal pokyny kouča Zdena Cígera.

 

Reprezentačný výber odletel do "krajiny tisícich jazier" oslabený o troch hráčov. Proti Suomi sa nepredstaví brankár Július Hudáček, ktorý očakáva príchod potomka a chýbať budú aj obrancovia Andrej Meszároš s Marekom Ďalogom. Meszároš má naďalej problémy so stuhnutou achilovkou, Ďaloga zasa dostal od trénera na zotavenie sa zo zranenia týždeň voľna. Na štvrtkový duel o 17.30 v Pori je pripravených 26 hráčov, druhý duel je na programe už o dvadsaťštyri hodín neskôr v Turku.

 

Cíger absolvoval s približne štyrmi desiatkami hráčov v uplynulých týždňoch niekoľko tréningových kempov. Prvý sformovaný tím, ktorého podoba sa do finálnej nominácie s najväčšou pravdepodobnosťou ešte zmení, čakajú na úvod náročné previerky. "Dosiaľ sme točili tých istých súperov, či to bolo Švajčiarsko alebo Bielorusko. Teraz nás čaká niečo nové, ide o kvalitného súpera s obrovskou históriou. Výsledky fínskeho hokeja ukazujú, že to robia dobre. Otestujeme si ich hru a spoznáme, ako sme na tom my," uviedol pre TASR Cíger.

 

Viedenský, ktorý odohral jednu sezónu v najvyššej fínskej súťaži za Hämeenlinnu, upozornil spoluhráčov predovšetkým na agresívny herný prejav súpera. "Musíme udržať ich tempo, pretože oni budú korčuľovať ako blázni a stále si budú meniť miesta. My sa musíme upokojiť, počúvnuť, čo povie tréner a snažiť sa ich spomaliť," prezradil TASR center bratislavského Slovana. "Všetci Fíni sa chcú prebojovať na šampionát, aj preto nebudú vypúšťať súboje a pôjdu naplno. Je začiatok prípravy, ešte budú mať veľa energie. Počítam s tým, že to budú veľmi náročné."

 

Vo štvrtok nastúpia Slováci proti fínskemu áčku jubilejný tridsiatykrát, bilanciou sa však pochváliť nemôžu. Vyhrali len šesť súbojov, ďalšie tri sa skončili v časoch s platným remízovým výsledkom nerozhodne a v dvadsiatich prípadoch dosiaľ ťahali za kratší koniec. Tentoraz bude proti Cígerovmu tímu stáť menej známy, no o to viac motivovaný menoslov hráčov z KHL, SHL či domácej Liigy. "Ich liga je neskutočne vyrovnaná súťaž. Sú tam výborní hráči, ktorí majú na to, aby si zahrali aj inde v zahraničí, ale držia sa doma. Sú rýchli, šikovní a snažia sa prebojovať do záverečnej nominácie," ozrejmil Viedenský.

 

Na úvod prípravy majú Slováci na programe dva zápasy za dva dni. Vzhľadom na dlhodobý zápasový výpadok by mohli mať s rozložením síl menšie problémy. "Bude to iné. V KHL sme hrali raz za dva dni, toto bude po dlhšej prestávke opäť niečo nové. Osobne mi to ale nerobí problém. Hral som už aj dva dni po sebe a hlavne na majstrovstvách to budeme musieť zvládnuť v tomto tempe. Vyskúšame kondičku a uvidíme," uviedol Viedenský.

V Slovane mu spolupráca s Pavlom Skalickým a Patrikom Lušňákom fungovala. V závere sezóny boli navyše bodovo produktívni a pomohli "belasým" k postupu do play off. Dvadsaťpäťročný center naznačil, že pokope by mali nastúpiť aj proti Fínom. "So 'Skaldom' a 'Lušňom' sme zohratí dostatočne dobre. Hoci nám to na tréningoch trošku nešlo, verím, že v zápase to bude lepšie. Tréner skúša rôzne možnosti, ale tréning a duel sú dve neporovnateľné veci. Sami sme zvedaví na to, ako to pôjde," uzavrel.

 

Program SR v 1. kole EHCH:

štvrtok 7. apríla o 17.30 h: Fínsko - SLOVENSKO /Pori/

piatok 8. apríla o 17.30 h: Fínsko - Slovensko /Turku/

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies