SR musí znížiť svoj deficit približne v takom rozsahu ako Írsko

NETKY.SK • 22 November 2010, 08:26 • 2 min
SR musí znížiť svoj deficit približne v takom rozsahu ako Írsko

SR musí znížiť svoj deficit približne v takom rozsahu ako Írsko

slovakia

left justify in out

Ak si chce Slovensko zabezpečiť udržateľnosť verejného dlhu, musí znížiť svoj deficit približne v takom rozsahu ako Írsko, ktoré teraz potrebuje medzinárodnú pomoc, tvrdí Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).
      OECD zaradila Slovensko spoločne s Poľskom do skupiny, ktorá potrebuje druhú najvyššiu fiškálnu konsolidáciu v rámci jej členských krajín. Organizácia vo svojom novom (18.11.) výhľade pre svetovú ekonomiku, ktorý zverejňuje dvakrát ročne, porovnáva takzvané očistené primárne bilancie, ktoré sú upravené o splátky dlhu, cyklické vplyvy (napríklad recesia) a jednorazové položky.
      "Len stabilizácia pomeru dlhu k HDP do roku 2025 z terajších pozícií bude zrejme vyžadovať posilnenie očistenej primárnej bilancie o viac než 8 % HDP v USA a Japonsku a o 5 % až 6 % v Británii, Portugalsku, Slovenskej republike, Poľsku a Írsku," uvádza sa v správe OECD.
      Vlani dosiahol rozpočtový deficit Slovenska 7,9 % HDP a OECD očakáva, že v tomto roku "sa ešte o niečo zvýši". Vo svojej prognóze počíta tento rok s jeho rastom na 8 % HDP. Vládne konsolidačné plány by sa mali na budúci rok rovnať 2,5 % HDP. OECD predpokladá, že schodok slovenského rozpočtu v roku 2011 klesne na 5,2 % HDP a v roku 2012 na 4 % HDP. Organizácia si myslí, že vláde SR sa podarí dodržať sľub a v roku 2013 zníži deficit pod 3 % HDP.
      OECD však upozorňuje, že Slovensko musí reformovať štátny dôchodkový systém, ak si chce zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť verejných financií.

Zdroj: TASR/Bloomberg, OECD



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies