SR ku koncu minulého roka vyčerpala z eurofondov necelých 38 percent

NETKY.SK • 6 Február 2013, 07:59 • 2 min
SR ku koncu minulého roka vyčerpala z eurofondov necelých 38 percent

SR ku koncu minulého roka vyčerpala z eurofondov necelých 38 percent - Politika Čerpanie fondov Európskej únie (EÚ) pridelených Slovensku v rámci aktuálneho programovacieho obdobia dosiahlo ku koncu minulého roka sumu 4,336 miliardy eur, čo predstavuje 37

slovakia

left justify in out

img

Čerpanie fondov Európskej únie (EÚ) pridelených Slovensku v rámci aktuálneho programovacieho obdobia dosiahlo ku koncu minulého roka sumu 4,336 miliardy eur, čo predstavuje 37,72 % alokácie v rámci Národného strategického referenčného rámca (NSRR) na roky 2007 až 2013.

"Nárast čerpania finančných prostriedkov v rámci NSRR k 31. decembru 2012 v porovnaní s čerpaním k 30. júnu 2012 predstavuje 6,61 percentuálneho bodu (p. b.). Celkové čerpanie za zdroje EÚ a spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu dosiahlo výšku 5,157 miliardy eur,"uvádza Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR v aktuálnej správe, ktorú predkladá na dnešné zasadnutie vlády.

Osvedčovacie miesta stavebných materiálov sa od polovice tohto roka premenujú na autorizované osoby na technické posudzovanie. Vyplýva to z návrhu zákona o stavebných výrobkoch z dielne ministerstva dopravy, o ktorom má dnes tiež rokovať kabinet.

Doterajšie vyhlásenie výrobcu o zhode stavebného výrobku sa zase v prípade prijatia zákona zmení na vyhlásenie výrobcu o parametroch. Novou právnou úpravou sa do slovenskej legislatívy implementuje nové nariadenie Európskeho parlamentu (EP) a Európskej rady (ER), ktoré nahradí doteraz platnú smernicu.

Na programe 45. schôdze je aj národný program oficiálnej rozvojovej pomoci na rok 2013. K dispozícii na tento účel je približne 60,9 miliónov eur. Najväčšiu časť oficiálnej rozvojovej pomoci SR tvorí rozvojový príspevok do rozpočtu EÚ. Slovensko od roku 2011 zároveň prispieva do Európskeho rozvojového fondu (EDF). Slovenský rozvojový príspevok do únie by mal tento rok predbežne dosiahnuť 33 miliónov eur a do EDF vyše sedem miliónov eur. Ide o hlavný nástroj únie pre rozvojovú spoluprácu s krajinami Afriky, karibskej oblasti a Tichomoria, pričom stojí mimo európskeho rozpočtu.

Ministri budú hovoriť aj o správe o pokračovaní projektu jednej zdravotnej poisťovne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies