SR chce z terajších peňazí EÚ minúť za dva roky 6 mld. eur

NETKY.SK • 2 December 2013, 15:48 • 2 min
SR chce z terajších peňazí EÚ minúť za dva roky 6 mld. eur

BRATISLAVA - Slovensko chce dobehnúť zaostávanie vo využívaní súčasných eurofondov v nasledujúcich dvoch rokoch. Podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny po rokovaní s eurokomisárom pre regionálnu politiku Johannesom Hahnom v pondelok informoval, že ambíciou slovenskej vlády je vyčerpať na realizáciu projektov 3,7 mld. eur v roku 2014 a 2,3 mld. eur v roku 2015. Spolu to teda predstavuje 6 mld. eur z celkového objemu finančných prostriedkov Európskej únie (EÚ) 11,632 mld. eur.

slovakia

left justify in out

"Očakávame obrovský nárast týchto prostriedkov a ich prejavenie sa v rozvoji hospodárstva, či už vo vzniku tisícov nových pracovných miest, tak aj v celkovej kondícii štátneho rozpočtu a príjmovej časti štátneho rozpočtu," povedal Vážny. S Hahnom rokoval nielen o čerpaní európskych peňazí v súčasnom programovom období 2007 až 2013, vrátane ich dočerpania do roku 2015, ale najmä o príprave novej Partnerskej dohody na roky 2014 až 2020.

Kontrahovanie terajších eurofondov sa podľa vicepremiéra zvýšilo zo 63 % v apríli 2010 na 97 % v súčasnosti. V prvých mesiacoch budúceho roka by úroveň zazmluvnených prostriedkov mala dosiahnuť 100 % na projekty, ktoré sa budú realizovať v nasledujúcich dvoch rokoch. "Pri takej náročnej sume, ktorú treba ešte implementovať, sa už nesmieme zdržovať s procesmi obstarávania a prípravy, ale musíme sa sústrediť na implementáciu týchto projektov," vyhlásil Vážny. Zároveň ocenil osobný podiel Hahna pri presadzovaní rozhodnutia, podľa ktorého môže SR využívať zdroje EÚ o rok dlhšie, čiže tri namiesto dvoch rokov, v prípade záväzkov na roky 2011 a 2012.

SR podľa eurokomisára pre regionálnu politiku patrí medzi prvé členské štáty EÚ v príprave Partnerskej dohody na nasledujúce programové obdobie 2014 až 2020. Podpísanie dohody sa očakáva začiatkom budúceho roka. "Slovensko bude jedným z prvých členských štátov, ktorý bude môcť aj napĺňať Partnerskú dohodu a realizovať projekty," potvrdil Hahn. "Do budúcnosti je potrebné investovať okrem infraštruktúry aj do oblastí ako podpora malých a stredných podnikov, inovácie, výskum, digitálna ekonomika a ďalšie dôležité oblasti," dodal eurokomisár s tým, že potrebné sú aj investície v zdravotníctve. Slovensko je podľa neho medzi prvými aj pokiaľ ide o to, do ktorého sektora ekonomiky a regiónov je potrebné investovať peniaze, aby bol ich efekt čo najväčší.

Slovensko vyčerpalo z peňazí Európskej únie (EÚ) v súčasnom programovom období 2007 až 2013 ku koncu októbra celkom 5,485 mld. eur. Predstavuje to čerpanie na úrovni 47,15 % z celkovej alokovanej sumy 11,632 mld. eur. Využitie európskych zdrojov vo všetkých štrnástich operačných programoch sa oproti koncu septembra zvýšilo o 149,5 mil. eur, resp. o 1,28 percentuálneho bodu. Oproti októbru minulého roka sa čerpanie finančnej pomoci EÚ zvýšilo o 1,478 mld. eur, resp. o 36,9 % a úroveň čerpania vzrástla o 12,3 percentuálneho bodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona