SR chce nábytok do nového sídla NATO obstarávať spoločne

NETKY.SK • 2 September 2015, 11:18 • 2 min
SR chce nábytok do nového sídla NATO obstarávať spoločne

BRATISLAVA – Slovensko sa predbežne pripojilo k ďalším 13 krajinám, ktoré chcú nábytok do nového sídla Severoatlantickej aliancie v Bruseli obstarávať spoločne v rámci NATO. Obstaranie kompletného vybavenia by mohlo stáť 222 647 eur. Vyplýva to z návrhu na vyčlenenie finančných prostriedkov na činnosti spojené s presťahovaním Stálej delegácie SR pri NATO v Bruseli, ktorý dnes schválila vláda.

slovakia

left justify in out

Ďalšou možnosťou podľa materiálu bolo obstaranie nábytku formou výberového konania v Slovenskej republike alebo presťahovanie existujúceho nábytku, prípadne kombinácia oboch. O možnosti urobiť vlastné výberové konanie diskutovali počas kontrolných dní na stavbe za účasti predstaviteľov rezortov a predbežne túto možnosť zhodnotili ako nereálnu. Predražiť obstarávanie nábytku vo vlastnej réžii by mohla aj otázka bezpečnosti. Ako sa uvádza v dokumente, výrobca, prepravná spoločnosť aj pracovníci inštalujúci nábytok musia mať „adekvátne bezpečnostné previerky, čo by viedlo k ďalšiemu skomplikovaniu celého procesu“.


Okrem obstarávania nového nábytku bude mať Slovensko so sťahovaním sa do nového sídla aj ďalšie výdavky. Po presťahovaní bude potrebné riešiť aj likvidáciu nepotrebného zariadenia či vyčistenie súčasných priestorov. Podobne ako pri spoločnom obstarávaní nábytku Slovensko avizovalo predbežný záujem pripojiť sa k spoločnému projektu sťahovania. Ako sa uvádza v dokumente, výdavky na sťahovanie by mohli byť 33 353 eur.


Slovensko sa tiež podieľalo na výstavbe nového sídla. Náš podiel je približne 0,63 percenta, čo predstavuje 5 678 751 eur. Na obvodové múry, podlahy či 62 parkovacích miest ide 3 053 593 eur. Vnútorné členenie delegácie stojí 1 908 126 eur. Podľa posledného programového rozpočtu pre výstavbu nového sídla sa celkové výdavky na výstavbu pre Slovensko zvýšili na približne 11 394 242 eur.


Vstupom do NATO v roku 2004 sa Slovenská republika zaviazala prispievať do rozpočtov Aliancie a tiež sa zapájať do prebiehajúcich projektov, medzi ktorými je aj výstavba nového sídla Aliancie. Rozhodnutie o potrebe výstavby nového sídla NATO bolo prijaté ešte pred vstupom Slovenska do Aliancie na Washingtonskom summite v roku 1999.

 

Rozhodnutie o umiestnení stavby v Belgicku a poskytnutí pozemkov pre stavbu prijali počas Pražského summitu v roku 2002. Projektová fáza výstavby nového sídla NATO sa začala v roku 2005, stavebné práce sa začali neskôr v porovnaní s pôvodným harmonogramom, a to v druhom polroku 2010. Dôvodom bola hlavne ekonomická kríza. Ukončenie výstavby predpokladali koncom roka 2015, podľa najnovších informácií sa však termín posunul na marec 2016. Postupné presťahovanie sa plánuje do konca roka 2016 a ukončenie celého projektu vrátane odovzdania súčasného sídla Aliancie Belgicku sa posunulo na rok 2017.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies