SR by sa mala viac sústrediť na energetickú efektívnosť

NETKY.SK • 3 December 2015, 12:30 • 2 min
SR by sa mala viac sústrediť na energetickú efektívnosť

BRATISLAVA - Slovensko by sa malo v oblasti energií viac zamerať na energetickú efektívnosť. Ako uviedol pre portál vEnergetike.sk predseda správnej rady Asociácie poskytovateľov energetických služieb (APES) Marcel Lauko, štát by tak vedel viac kontrolovať svoju spotrebu energií, ktoré sú v mnohých prípadoch dovážané zo zahraničia, čo nás robí závislými od iných krajín.

slovakia

left justify in out

"Problematika energetickej efektívnosti a úspor energie, ktoré budú ovplyvňovať budúci dopyt po energii je síce prezentovaná ako dôležitá a prioritná téma, ale až v druhom pláne. Napriek značnej závislosti Slovenska na dovoze energie je pri väčšine diskusií o zaistení energetickej bezpečnosti na prvom mieste diskutovaná otázka zabezpečenia dostatočného objemu zdrojov. Či už ide o klasické zdroje ako plyn, ropa, uhlie, jadro, alebo zdroje obnoviteľné,“ uviedol Lauko.


Asociácia upozorňuje, že nižšou spotrebou dovezenej ropy či plynu by sme menej finančných prostriedkov museli exportovať do zahraničia. "Tento problém sa pritom týka, minimálne v prípade Slovenska, aj obnoviteľných zdrojov energie. V tomto prípade však nebudeme exportovať financie vo forme platieb za energiu, ale za potrebné technológie vyrobené väčšinou mimo Slovenska, najčastejšie v Číne,“ dodal Lauko. Čaro zvyšovania energetickej efektívnosti podľa neho totiž spočíva v tom, že prostriedky investované do opatrení na jej dosiahnutie sa vrátia vo forme ušetrených nákladov na nespotrebovanú energiu. "Takto ušetrené prostriedky, ktoré by inak bolo potrebné zaplatiť do zahraničia, sú teda z veľkej časti alokované do domácej ekonomiky,“ doplnil Lauko.


Podľa predsedu správnej rady APES je potrebné pri zvyšovaní energetickej efektívnosti zmeniť myslenie kompetentných. "Možno je ekonomika projektov úspor energie ťažšie pochopiteľná ako relatívne jednoduchý vzťah predaj - zisk - návratnosť pri projektoch energetických zdrojov, kde vieme jednoducho povedať koľko peňazí z nich získame. Pri projektoch energetickej efektívnosti však žiadne dodatočné peniaze neprichádzajú. Podstatou je, že nám z peňaženky či z rozpočtov odchádza menej peňazí. A teda konečný efekt je rovnaký, a to zlepšený ekonomický výsledok,“ uzavrel Lauko.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies