SR bude v rokoch 2011/12 patriť medzi najrýchlejšie rastúce ekonomiky EÚ

NETKY.SK • 12 Máj 2011, 12:26 • 2 min
SR bude v rokoch 2011/12 patriť medzi najrýchlejšie rastúce ekonomiky EÚ

SR bude v rokoch 2011/12 patriť medzi najrýchlejšie rastúce ekonomiky EÚ

slovakia

left justify in out

Rast ekonomiky Európskej únie (EÚ) by mal v tomto roku stagnovať a rast eurozóny sa dokonca mierne spomalí, tvrdí nová prognóza Medzinárodného menového fondu (MMF). Expanzia únie aj eurozóny sa na budúci rok mierne zrýchli.
      Podľa MMF sa hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny tento rok zvýši o 1,6 %, pričom vlani vzrástol o 1,7 %. Na budúci rok sa tempo jeho rastu zrýchli na 1,8 %. Ekonomika únie by tento rok mala expandovať o 1,8 %, teda rovnakým tempom ako vlani. V roku 2012 sa podľa MMF tempo jej rastu zvýši na 2,1 %.
      Najväčšia európska ekonomika Nemecko mierne pribrzdí, keď tempo jej rastu spomalí v roku 2011 na 2,5 % a v roku 2012 na 2,1 % z vlaňajších 3,5 %. Naopak, mierne zrýchli francúzska ekonomika. Tento rok porastie o 1,6 % a na budúci o 1,8 %. Pre porovnanie vlani sa francúzsky HDP zvýšil o 1,5 %.
      Medzi najrýchlejšie rastúce ekonomiky únie bude patriť aj Slovensko. Slovenský HDP tento rok vzrastie o 3,8 % a na budúci o 4,2 %. Vlani expandoval o 4 %.
      V tomto roku bude v rámci únie rýchlejšie než Slovensko rásť Litva, ktorej ekonomika by si mala polepšiť o 4,6 %. Rovnakým tempom by mala rásť švédska a poľská ekonomika. Na budúci rok zaznamená vyšší rast HDP spomedzi štátov EÚ len Rumunsko (4,4 %).
      Česká ekonomika tento rok pribrzdí. Český HDP sa podľa MMF zvýši o 1,7 % po 2,3-% raste vlani. Na budúci rok sa rast opäť zrýchli na 2,9 %.
      Výrazné oživenie čaká v tomto roku maďarskú ekonomiku, ktorej tempo rastu sa viac než zdvojnásobí na 2,8 % z 1,2 % vlani. Na budúci rok bude potom stagnovať na 2,8 %.
      Poľská ekonomika, ktorá sa ako jediná v rámci EÚ vyhla počas nedávnej hospodárskej krízy recesii, tento rok vzrastie o 3,8 %, teda rovnako ako vlani. Na budúci rok sa tempo jej rastu spomalí na 3,8 %.
      Ekonomika celej Európy vlani vzrástla o 2,4 %, čo bolo mierne nad očakávaniami, a MMF predpokladá, že podobným tempom bude rásť aj v tomto a nasledujúcom roku. Vyššie tempo expanzie si udržia rozvíjajúce sa krajiny. Rozvíjajúcej sa Európe predpovedá MMF mierne zrýchlenie na 4,3 % v tomto aj nasledujúcom roku z vlaňajších 4,2 %. HDP rozvinutej Európy sa tento rok zvýši o 1,7 % a na budúci o 1,9 %. Vlani jej ekonomika vzrástla o 1,7 %.
      Najväčšou výzvou pre politikov je riešenie dlhovej krízy v okrajových krajinách eurozóny. Podľa MMF sa už prijali dôležité opatrenia. Vlády na národnej úrovni realizujú plány na konsolidáciu verejných financií, aby opätovne získali dôveru finančných trhov. Na úniovej úrovni sa posilnil manažment rizík a vytvorili mechanizmy na pomoc zadlženým krajinám.
      Stále sú však potrebné dôležité rozhodnutia. Ide predovšetkým o riešenie problému slabých bánk v rozvinutých európskych ekonomikách a realizáciu reforiem na úniovej úrovni, na ktorých sa lídri už dohodli, dodáva MMF.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona