SR čaká definitívny verdikt európskeho auditu sociálnych podnikov

NETKY.SK • 26 Júl 2010, 11:21 • 2 min
SR čaká definitívny verdikt európskeho auditu sociálnych podnikov

SR čaká definitívny verdikt európskeho auditu sociálnych podnikov

slovakia

left justify in out

Slovensko čaká definitívny verdikt auditu Európskej komisie (EK), ktorý sa zameriaval na čerpanie eurofondov z Európskeho sociálneho fondu (ESF). Práve z tohto fondu bolo financovaných aj osem pilotných sociálnych podnikov. Rezort práce už totiž odpovedal na predbežnú správu komisie a teraz by mal dostať výslednú odpoveď.
      Komisia skúmala ESF ešte v decembri 2009. Oficiálny predbežný nález však odoslala až v polovici mája tohto roka. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR tak malo dva mesiace na odpoveď a vysvetlenie výhrad audítorov. Rezort využil všetok poskytnutý čas a svoje stanovisko odoslal v druhej polovici tohto mesiaca. TASR o tom informovala štátna tajomníčka ministerstva Lucia Nicholsonová.
      Súčasťou odpovede ministerstva boli aj reakcie na negatívne zistenia v sociálnych podnikoch, a to aj napriek tomu, že rezort má už s nimi ukončené zmluvné vzťahy. S troma rozviazal spoluprácu pre nedostatky, ktoré odhalili kontroly. Postupne tak odstúpil od zmluvy s Arvikom, Revúckym a Spišsko-Gemerským sociálnym podnikom. Sociálny podnik v Krompachoch zastavilo samo mesto. Dôvodom boli júnové povodne, ktoré ho zlikvidovali. Zvyšné štyri z ôsmich pilotov boli vyňaté spod financovania ESF. Tok peňazí bol totiž zo strany EK pozastavený kvôli prešetrovaniu.
      V predbežnej správe komisie sa totiž konštatujú negatívne zistenia pri čerpaní peňazí z eurofondov, z ktorých boli platené aj sociálne podniky. Práve tu neodporučila EK vyplatiť ani euro z celkovo plánovaných 25 miliónov eur. Dôvodom stanoviska je neoprávnená výška štátnej pomoci, ktorá predstavuje 95 %, z čoho sa má až 90 % financovať z eurofondov. "Pomoc pre sociálne podniky nerešpektuje podmienky zákonitosti a vhodnosti použitia zdrojov. Odporúča sa preto, aby bolo ich financovanie zrušené a akékoľvek zálohy a refundácie nákladov vymáhané," uvádzali audítori v drafte.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies