SR a Izrael majú záujem dynamicky rozvíjať vzájomné vzťahy

NETKY.SK • 29 Október 2010, 11:41 • 2 min
SR a Izrael majú záujem dynamicky rozvíjať vzájomné vzťahy

SR a Izrael majú záujem dynamicky rozvíjať vzájomné vzťahy

slovakia

left justify in out

img

Slovenská republika a Izrael majú záujem dynamicky rozvíjať vzájomné vzťahy. Minister obrany SR Ľubomír Galko dnes na rokovaní v Bratislave predložil svojmu izraelskému partnerovi Ehudovi Barakovi tri konkrétne možnosti spolupráce, na ktorých sa zhodli vzhľadom na skúsenosti ozbrojených síl (OS) oboch krajín.
"Ponúkli sme svojmu partnerovi využívanie špecializovaných výcvikových zariadení nášho Ústavu špeciálneho zdravotníctva a výcviku Lešť príslušníkmi izraelských OS a vzájomnú výmenu skúseností v oblasti špecializovaného výcviku," priblížil Galko. Ako ďalej informoval, slovenská strana ponúkla izraelskej aj bilaterálnu spoluprácu v oblasti likvidácie nevybuchnutej munície, kde SR buduje centrum výnimočnosti NATO pre túto oblasť a zároveň štát Izrael disponuje mimoriadnou expertízou a skúsenosťami v tejto oblasti.
Treťou je možnosť spolupráce v oblasti výmeny skúsenosti OS SR, ale aj v prípadnom zaškolení obsluhy odmínovacích kompletov Božena 4. "V prípade, že by sa štát Izrael rozhodol pre nákup a využívanie týchto zariadení z produkcie obranného priemyslu SR," priblížil šéf rezortu obrany SR.
Základom pre dobré vzťahy je podľa ministra Galka aj historická skúsenosť z boja proti fašistickej totalite. "Ubezpečil som ho, že SR si ctí pamiatku obetí holokaustu a nedovolí, aby sa na túto časť histórie zabudlo," zdôraznil s tým, že ani súčasná vláda nemieni tolerovať jeho popieranie či prejavy antisemitizmu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies