Spustili kampaň Čas je mozog s cieľom zvýšiť povedomie o cievnej mozgovej príhode

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 13:24 • 2 min
Spustili kampaň Čas je mozog s cieľom zvýšiť povedomie o cievnej mozgovej príhode

BRATISLAVA - Pacientska organizácia Sekunda pre život a predstavitelia Cerebrovaskulárnej sekcie Slovenskej neurologickej spoločnosti dnes predstavili kampaň Čas je mozog, ktorej cieľom je zvýšiť povedomie verejnosti o cievnej mozgovej príhode.

slovakia

left justify in out

Ako na dnešnej tlačovej konferencii uviedla predsedníčka Cerebrovaskulárnej sekcie Slovenskej neurologickej spoločnosti Zuzana Gdovinová, na Slovensku utrpí cievnu mozgovú príhodu až 17-tisíc ľudí ročne, pričom iba jedenásť percent z nich stihnú lekári ošetriť v akútnom štádiu. Dôvodom je fakt, že väčšina Slovákov a Sloveniek nepozná príznaky mozgovej mŕtvice, pri ktorej dochádza k poškodeniu mozgového tkaniva v dôsledku nedokrvenia alebo krvácania do mozgu.

 

Medzi príznaky patria slabosť a tŕpnutie končatín na jednej strane tela, ochrnutie končatiny, poklesnutie ústneho kútika a porucha reči. Približne tretina prípadov sa končí úmrtím, ďalšia tretina pacientov sa stane invalidmi. Rozhodujúcim faktorom liečby je práve čas, keďže limit pre podanie akútnej liečby je 4,5 hodiny a mechanické odstránenie krvnej zrazeniny je možné vykonať do ôsmich hodín od prvých príznakov.

"Slováci nepoznajú prejavy cievnej mozgovej príhody a pomoc volajú neskoro. Pritom čas je v tomto prípade rozhodujúca veličina. Čím skôr sa obnoví prietok krvi v postihnutej cieve, tým väčšia je šanca, že dôjde u pacienta k obnove postihnutej funkcie mozgu. Od času závisí, aké vyhliadky na život bude mať pacient po cievnej príhode," uviedla Gdovinová, ktorá je prednostkou Neurologickej kliniky Univerzity Pavla Jozefa Šafárika a Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

"My pacienti si uvedomujeme, že aj v našom prípade rozhodovali doslova sekundy či minúty. Mali sme šťastie a pomoc prišla v pravý čas. Uvedomujeme si, že mnohí ďalší takéto šťastie nemali. Na Slovensku je totiž rozhodujúce, kedy a kde vás cievna príhoda zastihne. Chceme, aby všetci pacienti mali rovnaké šance. K tomu je nevyhnutné poznať príznaky ochorenia, volať prvú pomoc okamžite a optimalizovať manažment pacienta," dodal Richard Fides z organizácie Sekunda pre život s tým, že ďalším cieľom spomínanej kampane je výzva Ministerstvu zdravotníctva SR na vytvorenie Národného programu prevencie proti cievnym príhodám.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies