Spustila sa vlna vyhosťovania? Rusko pošle domov piatich poľských diplomatov

NETKY.SK • 23 Apríl 2021, 21:25 • 2 min
Spustila sa vlna vyhosťovania? Rusko pošle domov piatich poľských diplomatov

MOSKVA – Rusko vyhostí piatich zamestnancov pracovníkov poľskej ambasády. Ide o reakciu na vyhostenie troch Rusov pôsobiachich na veľvyslanectve vo Varšave.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Ria Novosti. Ruské ministerstvo zahraničia si predvolalo poľského veľvyslanca v Moskve Krzysztofa Krajewského. Počas stretnutia rezort vzniesol protest proti vyhosteniu troch ruských diplomatov pôsobiacich na veľvyslanectva vo Varšave. V reakcii na to, Moskva označila piatich zamestnancov poľskej ambasády za nežiadúcich.

 

Moskva hovorí o Poľsku ako o vazalovi USA

Poľský rezort zahraničia vo Varšave počas minulého týždňa oznámilo, že vyhostí troch Rusov za porušenie podmienok diplomatického statusuvykonávanie aktivít, ktoré poškodzujú Poľskú republiku.

 

Prečítajte si tiež: Zuzana Čaputová: Vyhostením troch ruských diplomatov vyjadrila Slovenská republika podporu Česku

 

Moskva tieto kroky označila za provokáciu, ktorá zhorší vzťahy medzi krajinami. Poľsko Rusov vyhostilo na znak solidarity s USA. Tie označili desať ruských diplomatov za persona non gratauvalili nové sankcie na Ruskú federáciu, konkrétne na desiatky jednotlivcov a firmy.

 

Administratíva Joa Bidena to vysvetlila aj tým, že ide o odvetu za ovplyvňovanie minuloročných prezidentských volieb a kybernetické útoky na vládne agentúry.

 

Šéf zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu Leonid Sluckij tieto kroky okomentoval slovami, že Poľsko jedná ako skutočný vazal Spojených štátov, pričom pokračuje v protiruskej rétorike a útokoch.

 

Mohlo by vás zaujímať: Podľa strany ZA ĽUDÍ vyhostením ruských diplomatov Slovensko vyjadruje, že nebude tolerovať neprípustné aktivity na svojom území

 

Vzťahy medzi Ruskom a Západom sú na bode nula

Poľsko v reakcii na vyhostenie svojich diplomatov uviedlo, že ide o ďalší príklad agresívnej politiky Moskvy. Varšava už avizovala, že bude čoskoro reagovať na rozhodnutie Kremľa.

 

Vzťahy medzi Ruskom a Západom za posledné týždne rapídne ochladli. Spor s Moskvou má aj Česká republika, ktorá vyhostila 18 ruských diplomatov, pričom do konca mája musí krajinu opustiť ďalších asi 80 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe.

 

Ide o podozrenie, že sa členovia ruskej GRU podielalo na explózii muničného skladu vo Vrběticích v roku 2014. Premiér Eduard Heger na včerajšej tlačovej besede informoval, že Slovensko do siedmych dní musia opustiť traja ruskí diplomati pôsobiaci na ambasáde v Bratislave.

 

Prečítajte si tiež: Slovensko vyhostí troch ruských diplomatov! Sme prvou krajinou, ktorá vyjadrila skutočnú solidaritu s Českom

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies