Spúšťa sa petícia za odstavenie 3. bloku v elektrárni Nováky

NETKY.SK • 2 Február 2017, 13:21 • 2 min
Spúšťa sa petícia za odstavenie 3. bloku v elektrárni Nováky

BRATISLAVA - Občania sa budú môcť zapojiť do petície za odstavenie tretieho bloku v elektrárni Nováky. Informovali o tom na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR opoziční poslanci Karol Galek a Anna Zemanová (obaja SaS) spolu s predsedom petičného výboru Miroslavom Žiakom. Tí už dlhšie upozorňujú na nadmerné znečistenie ovzdušia jeho prevádzkou.

slovakia

left justify in out

Ako priblížil Žiak, pre veľmi zlé ovzdušie bol na Hornej Nitre vyhlásený prvý stupeň smogovej situácie. "Ľudia boli vyzvaní obmedziť kúrenie pevným palivom, aby obmedzili jazdu autom, dokonca, aby sa nezdržovali vonku. Paradoxne práve v tomto čase bol bez potrebných povolení spustený tretí blok nováckej elektrárne," tvrdí Žiak.

 

Je presvedčený, že štát sa na tento problém nečinne prizerá. "Preto sme sa na túto situáciu rozhodli reagovať petíciou. Požadujeme zastavenie tohto bezohľadného znečisťovania. Z každodenných stretnutí s ľuďmi vieme, že im to nie je ľahostajné," doplnil Žiak.

 

Opoziční poslanci už viackrát upozornili na to, že spaľovanie uhlia z Hornonitrianskych baní (HBP) v tomto bloku má negatívny vplyv na zdravie ľudí a životné prostredie. Vo veci prevádzky tretieho bloku uhoľnej elektrárne v Novákoch podali aj trestné oznámenie. "Fatálny dopad na životné prostredie je naozaj veľký," skonštatovala Zemanová, podľa ktorej bolo zaznamenané zvýšenie vypúšťania škodlivých látok do ovzdušia. "SO2 látky sú 15-krát prekročené. Látky, ktoré prispievajú k smogovému znečisteniu celého regiónu, sú prekročené len v mesiaci november 2016 až 3,5-krát. Čísla za december 2016 sú ešte oveľa horšie," upozornila Zemanová.

 

Slovenské elektrárne (SE) požiadali ešte v januári HBP o bezodkladné zastavenie prevádzkového testovania v treťom bloku Elektrárne Nováky (ENO3). Dôvodom kroku elektrární má byť zhoršená kvalita ovzdušia v okolí.

 

Bane však neodporučia zastavenie prevádzkového pokusu na ENO3, nakoľko monitorovanie naďalej prebieha. Toto zariadenie podľa nich nespôsobuje problém znečistenia ovzdušia. Predčasným odstavením ENO3 by došlo k zmareniu celého prevádzkového pokusu, uviedla v reakcii hovorkyňa HBP Adriana Siváková.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona