Sprístupnili kostol v Taliansku, ktorý poškodilo zemetrasenie spred ôsmich rokov

NETKY.SK • 20 December 2017, 18:45 • 2 min
Sprístupnili kostol v Taliansku, ktorý poškodilo zemetrasenie spred ôsmich rokov

RÍM - Unikátny stredoveký kostol v meste L'Aquila v strednej časti Talianska, ktorý pred viac než ôsmimi rokmi poškodilo zemetrasenie, v stredu opäť sprístupnili.

slovakia

left justify in out

Oprava kostola stála 12 miliónov eur, informovala agentúra DPA. Bazilika Santa Maria di Collemaggio bola postavená koncom 13. storočia a sú v nej uložené telesné pozostatky pápeža Celestína V.

 

Pri ničivom zemetrasení zo 6. apríla 2009 sa kompletne zrútila kupola kostola. Zemetrasenie s magnitúdou 6,3, ktoré zasiahlo L'Aquilu a jej okolie, si vyžiadalo 309 obetí a zanechalo desaťtisíce ľudí bez domova. Oblasť sa nachádza približne 120 kilometrov severovýchodne od talianskeho hlavného mesta Rím.

 

Úrady renováciu kostola - sponzorovanú energetickou spoločnosťou Eni - privítali ako míľnik pri obnove mesta. Rekonštrukcia po zemetrasení je v Taliansku často pomalá a komplikovaná vzhľadom na byrokratické a korupčné škandály, pripomína agentúra DPA.

 

"Je tu ešte veľa práce, ale urobilo sa toho veľa," uviedol starosta mesta Pierluigi Biondi pri slávnostnom otvorení obnovenej baziliky. Podľa úradov by sa rekonštrukčné práce v L'Aquile mali dokončiť v roku 2022.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies