Sprísnené sankcie nie sú podľa Jahnátka likvidačné

NETKY.SK • 30 September 2013, 17:14 • 2 min
Sprísnené sankcie nie sú podľa Jahnátka likvidačné

BRATISLAVA - Zvýšené pokuty za predaj potravín po dátume spotreby alebo po dátume trvanlivosti nie sú likvidačné. Skonštatoval to na pondelňajšej tlačovej besede ku výsledkom kontrol potravín minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek.

slovakia

left justify in out

Podľa neho sankcie dostatočne nemotivujú obchodné reťazce, aby dodržiavali predpisy. Pripisuje to skutočnosti, že ešte nepadli veľké pokuty. "Máme rozpracované štyri miliónové pokuty, no musí to ísť cez odvolacie konanie," informoval Jahnátek.

V období od 1. júna do 15. septembra 2013 vykonali inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR celkovo 10 840 kontrol. Z toho pri 1 910 kontrolách inšpektori zistili nedostatky, čo v priemere predstavuje 17,62 %. Pri bežných kontrolách počas pracovného času sa nedostatky vyskytli v 15,5 % prípadov. Najhoršie podľa zistení inšpektorov dopadli kontroly mimo pracovného času, kde nedostatky identifikovali pri 54,81 % prípadov.

"Po pracovnej dobe nedochádza k žiadnemu zlepšeniu v oblasti kvality predaja potravín," povedal Jahnátek. Ako ďalej uviedol, hypermarkety mali nedostatky až na úrovni 55,15 %. V sledovanom období najhoršie výsledky z nich vykázal Carrefour, ktorý mal nedostatky na úrovni 36,36 %. Druhé najhoršie podľa údajov rezortu pôdohospodárstva bolo Tesco s 34,79 % a tretia skončila sieť CBA s nedostatkami na úrovni 31,14 %. V porovnaní s výsledkami, ktoré prezentovalo ministerstvo v júni tohto roka, si najviac pohoršila sieť predajní CBA.

Svetlou výnimkou podľa Jahnátka je reťazec Metro, ktorý si polepšil z júnových 60 % nedostatkov na 10 % nedostatkov v sledovanom období. Podľa zistení najčastejšími pochybeniami v predajniach boli problémy s hygienou prevádzok, predaj po dátume spotreby alebo minimálnej trvanlivosti a hygiena skladovania.

Celkovo za dva a pol mesiaca inšpektori udelili 915 blokových pokút vo výške 28 382 eur. Právoplatne bolo ukončených 639 správnych konaní vo výške 640 341 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona