Šprintérska koncovka 4. etapy pre Theunsa, Saganovi o máličko ušiel jubilejný 100. profesionálny triumf

NETKY.SK • 10 August 2017, 17:59 • 2 min
Šprintérska koncovka 4. etapy pre Theunsa, Saganovi o máličko ušiel jubilejný 100. profesionálny triumf

LANAKEN - Belgičan Edward Theuns z tímu Trek-Segafredo sa stal víťazom 4. etapy na cyklistických pretekoch BinckBank Tour, ktorá mala štart v Riemste a cieľ po 154,2 km v Lanakene v belgickej provincii Limbursko.

slovakia

left justify in out

V šprintérskej koncovke opäť nechýbal ani slovenský cyklista Peter Sagan, ale tentoraz nedosiahol na stupne víťazov a skončil štvrtý. O máličko mu ušli bonifikačné sekundy, ktoré ho mohli posunúť vyššie v celkovej klasifikácii. Na prvom mieste celkovo zostal Švajčiar Stefan Küng (BMC Racing), Sagan je naďalej štvrtý s mankom 5 sekúnd. Pred slovenskýjm rýchlikom vo štvrtok skončili aj Slovinec Marko Kump (UAE Emirates) a Belgičan Tim Merlier (Vérandas Willems-Crelan).


Líder tímu Bora-Hansgrohe Sagan si zatiaľ nepripísal jubilejné sté víťazstvo v profikariére na ceste a tretie na tohtoročnom podujatí v Beneluxe. Dvojnásobný a úradujúci majster sveta predtým ovládol záverečný hromadný šprint v prvej etape vo Venray aj tretej v Ardooie.

V úniku dňa sa ocitli Nemci Nils Politt (Kaťuša-Alpecin), André Greipel (Lotto-Soudal) a Holanďan Pim Ligthart (Rompoot - Nederlandse Loterij), najmä v prípade skúseného a úspešného šprintéra Greipela to bola nečakaná aktivita. Sedemdesiatpäť kilometrov pred cieľom mali náskok 2:30 min, ale v duchu šprintérskych etáp na rovine nevydržali do cieľa.

 

Pelotón ťahali najmä jazdci tímu Sky a Bora-Hansgrohe, kde sa v čiernom vláčiku skrýval aj v modrom drese lídra bodovacej súťaže jazdiaci Sagan. Dvadsaťšesť kilometrov pred cieľom bolo po úniku a začala sa príprava na zrejme poslednú šprintérsku koncovku na tohtoročnej BinckBank Tour. Potom to vyskúšali Novozélanďan Dion Smith (Wanty - Groupe Gobert) a Brit Alex Dowsett (Movistar), 10 km pred páskou malo vyše 20-sekundový náskok.

 

O ďalších päť kilometrov boli opäť všetci pokope a tímy so šprintérskymi lídrami zapli svoje motory. Dva kilometre pred cieľom v technickej časti zaútočil Belgičan v drese Quick-Step Floors Yves Lampaert a jeho pokus nevyzeral márne. Pol kilometra pred páskou však aj on musel kapitulovať a v rýchlej koncovke na rovine sa šťastie usmialo na Belgičana Edwarda Theunsa, P. Sagan bol tesne štvrtý.

 

Opäť sa tak rozhodlo v záverečnom hromadnom dojazde. Theuns v ňom odplatil Saganovi prehru zo stredy, Slovinec Marko Kump (SAE Team Emirates) bol druhý a Belgičan Tim Merlier (Verandas Willems-Crelan) obsadil tretie miesto.

 

"Cítil som sa veľmi dobre. Od vlaňajšieho pádu na Tour de France som prežíval ťažké obdobie, ale tvrdo som pracoval, aby som sa vrátil naspäť. Musel som podstúpiť ešte jednu operáciu po jarných klasikách, odvtedy sa však každým týždňom cítim lepšie. Nedávno som absolvoval vysokohorské sústredenie a výsledky sa začínajú dostavovať," povedal 26-ročný Theuns.

 

Sagan nenadviazal na úspechy z 1. a 3. etapy, na konte má stále 99 triumfov v profesionálnej kariére. Dvojnásobný majster sveta vedie súťaž o najlepšieho šprintéra so ziskom 60 bodov.

 

"Máme za sebou ďalší rýchly, mokrý a ťažký deň. Tím odviedol perfektnú prácu pri kontrole utečencov, dobehli sme ich vlastne iba my. Podľa očakávania vyvrcholila etapa hromadným špurtom, kde som obsadil štvrté miesto. V nasledujúcich etapách sa môže stať čokoľvek, my budeme bojovať každý deň." 


 

výsledky 4. etapy (Riemst - Lanaken, 154,2 km):

 

1. Edward Theuns (Belg./Trek-Segafredo) 3:24:23 h, 2. Marko Kump (Slovin./SAE Team Emirates), 3. Tim Merlier (Belg./Veranda's Willems Crelan), 4. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe), 5. Dylan Groenewegen (Hol./Team LottoNl-Jumbo), 6. Danny Van Poppel (Hol./Team Sky), 7. Magnus Cort Nielsen (Dán./Orica-Scott), 8. Marc Sarreau (Fr./FDJ), 9. Phil Bauhaus (Nem./Team Sunweb), 10. Sep Vanmarcke (Belg./Cannondale-Drapac), ...57. Michael KOLÁŘ (SR/Bora-Hansgrohe) všetci rovnaký čas ako víťaz

priebežné poradie po 4. etape:

 

1. Stefan Küng (Švaj./BMC Racing Team) 11:39:31 h, 2. Maciej Bodnar (Poľ./Bora-Hansgrohe) +4 s, 3. Tom Dumoulin (Hol./Team Sunweb) +5, 4. SAGAN +5, 5. Sören Kragh Andersen (Dán./Team Sunweb) +8, 6. Lars Boom (Hol./Team LottoNl-Jumbo) +10, 7. Yves Lampaert (Belg./Quick-Step Floors) +12, 8. Matthias Brändle (Rak./Trek-Segafredo) +14, 9. Miles Scotson (Aus./BMC Racing Team) +15, 10. Theuns +17, ...97. KOLÁŘ +1:12 min


Zostávajúci program BinckBank Tour 2017:
piatok 11. augusta: 5. etapa (Sittard-Geleen - Sittard-Geleen, 165 km)
sobota 12. augusta: 6. etapa (Riemst - Houffalize, 197 km)
nedeľa 13. augusta: 7. etapa (Essen - Geraardsbergen, 194 km)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies