Sprcha i zmrzlina pomáhajú zvieratám v ZOO pri horúčavách

NETKY.SK • 7 Júl 2015, 10:23 • 2 min
Sprcha i zmrzlina pomáhajú zvieratám v ZOO pri horúčavách

BRATISLAVA – Studená sprcha, zmrzlina, dostatok čerstvej vody a úkryt pred slnkom – aj to sú opatrenia, ktorými chovatelia v ZOO Bratislava pomáhajú zvieratám zvládnuť letné horúčavy.

slovakia

left justify in out

Väčšine z nich teplo neprekáža, slnko a vodu si naopak užívajú. Horšie znášajú horúčavy zvieratá zo severnejších krajín, teplo trápi napríklad rysy kanadské či nášho medveďa hnedého. Agentúru SITA o tom informovala Katarína Moravcová zo ZOO Bratislava.


Niektoré zvieratká horúčavy prečkajú ukryté v tieni, iné sa však zo slnka a vody veľmi tešia. Slnečné lúče si užívajú napríklad hrošíky liberijské, po vyhrievaní na slnku sa schladia v bazéne. Nielen my ľudia radi trávime horúce dni pri vode, podobne sú na tom aj veľké šelmy, ktoré bez váhania využijú jazierka na osvieženie. Medveď hnedý či opice sa s radosťou schladia ovocnou zmrzlinou, ktorú pre nich pripravujú chovatelia. Vylihovanie na slniečku sa páči aj lemurom a surikatám. „Lemury kata v slnečných dňoch vidieť v tzv. jogínskej polohe – majú rozpažené predné a zadné labky, papuľku otočenú priamo k slnku a vyhrievajú sa spokojne na slniečku,“ priblížila život v ZOO Moravcová. Skryté pred slnkom prežívajú horúčavy napríklad diviaky a jelene. Tie je v teplé dni vidieť len v skoré ráno a podvečer, horúce dni radšej preležia ukryté v tieni.


Nielen my ľudia, ale aj zvieratká vedia, že napoludnie je slnko najsilnejšie a horúčavy najvyššie, preto sa v tomto čase skrývajú pred slnkom a oddychujú v tieni. Areál ZOO Bratislava je v lete otvorený od 09:00 do 19:00, posledný vstup je o 18:00. Pri letných návštevách ZOO však musia návštevníci počítať s tým, že zvieratká uvidia v horúce dni aktívne skôr ráno a podvečer.


ZOO Bratislava je mestská príspevková organizácia, ktorá vznikla 9. mája 1960 a chovajú v nej 148 druhov zvierat. Návštevníci si môžu pozrieť napríklad pavilón šeliem pre levy juhoafrické, tigre biele, jaguára amerického a leopardy cejlónske, pavilón primátov pre šimpanzy učenlivé a orangutany sumatrianske, výbehy nosorožcov, kengúr, zebier, žiráf a ďalšie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona