Správu o Dúrího zabití spochybnila jeho strana Baas

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 19:01 • 2 min
Správu o Dúrího zabití spochybnila jeho strana Baas

BEJRÚT - Pri rozsiahlej operácii irackých ozbrojených síl v provincii Salahuddín zahynul generál Izzát Dúrí, niekdajší blízky spolupracovník bývalého irackého diktátora Saddáma Husajna a v súčasnosti jeden z popredných predstaviteľov teroristickej organizácie Islamský štát (IS) v Iraku.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na iracké provinčné úrady. Dúrího domovská strana Baas však správu o jeho zabití označila za nepravdivú. 
     

Televízna stanica al-Arabíja zverejnila fotografiu mŕtveho muža podobného Dúrímu, ktorý je vo všeobecnosti pokladaný za jedného zo strojcov sunnitského povstania proti súčasnej irackej vláde vedenej šiitmi. Či však bol na fotografii zverejnenej televíziou al-Arabíja skutočne Dúrí, ukážu až testy DNA.
     

Podľa guvernéra provincie Salahuddín bol Dúrí hlavným stratégom Islamského štátu v Iraku. Bývalý Saddámov spolupracovník podľa guvernéra zahynul počas operácie v horskej oblasti Hamrín na severe provincie, kde bezpečnostné sily obkľúčili a zlikvidovali skupinu teroristov. Až spätne vraj zistili, že medzi zabitými militantmi je podľa všetkého aj hľadaný Izzát Dúrí, ktorý bol vysokopostaveným predstaviteľom strany Baas.  
     

Bagdad o smrti Dúrího opakovane informoval už aj v minulosti. Tento raz správu po prvý raz dopĺňa aj fotografia, ktorej autenticita ale zatiaľ nebola potvrdená. 
     

Izzát Dúrí bol za vlády Saddáma Husajna generálom a podpredsedom Rady revolučného velenia. Od spojeneckej invázie v roku 2003 bolo miesto jeho pobytu neznáme. 
     

Generál Dúrí bol na šiestom mieste zoznamu 55 najhľadanejších Iračanov, ktorý zostavila americká armáda. Na jeho hlavu bola vypísaná odmena desať miliónov dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona