Spravodlivosti v Sýrii by mohla pomôcť petícia, zapojiť sa môžu aj Slováci

NETKY.SK • 8 Apríl 2017, 17:54 • 2 min
Spravodlivosti v Sýrii by mohla pomôcť petícia, zapojiť sa môžu aj Slováci

BRATISLAVA - Petíciu za spravodlivosť v Sýrii spustila organizácia Amnesty International (AI). Jej adresátom je generálny tajomník OSN António Guterres a základnou požiadavkou je efektívne a urýchlené sfunkčnenie medzinárodného, nestranného a nezávislého mechanizmu a záruka, že tento mechanizmus dosiahne vytýčený cieľ napomáhať pri vyšetrovaní a trestnom stíhaní zodpovedných za spáchanie najzávažnejších zločinov v Sýrii.

slovakia

left justify in out

K petícii sa môžu pripojiť aj Slováci prostredníctvom internetovej stránky Amnesty International Slovensko (AIS). "Spoločne môžeme dosiahnuť prepustenie nespravodlivo väznených alebo zlepšenie ich podmienok vo väzení. Môžeme iniciovať vyšetrovanie v prípadoch, ktoré miestne úrady doposiaľ ignorovali. Výnimkou nie sú ani prípady, keď daná krajina začne na náš podnet problém riešiť systematicky a jeden prípad tak ovplyvní tisícky ďalších," uviedla Lucia Bernátová z AIS.

 

AI pripomína, že chemický útok na sýrske mesto Khan Sheikhoun v provincii Idlib zabil 4. apríla 2017 viac ako 70 ľudí a zranil stovky ďalších. "Bez adekvátneho vyšetrenia a potrestania zodpovedných sa stane ďalším v rade chemických útokov a ďalších závažných zločinov, ktoré každodenne ohrozujú civilné obyvateľstvo," tvrdí organizácia.

 

Podľa AI má práve OSN v rukách nástroj, ktorého úlohou je asistovať pri vyšetrovaní vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti spáchaných počas konfliktu v Sýrii. "Tým môže dosiahnuť spravodlivosť. Pridajte svoj hlas k výzve generálnemu tajomníkovi OSN, aby boli vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti páchané v Sýrii prešetrené a vinníci potrestaní," apeluje Amnesty International.

 

AI spustila kampaň #JusticeforSyria, ktorou vyzýva krajiny ku konkrétnym krokom - podporiť a financovať vyšetrovací mechanizmus pre Sýriu schválený Valným zhromaždením OSN v decembri 2016 a presadiť univerzálnu jurisdikciu pri vyšetrovaní a stíhaní osôb podozrivých zo spáchania vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti v Sýrii v rámci vlastných národných súdov. S požiadavkou zaviazať sa k podpore novovytvoreného mechanizmu sa Amnesty International obrátila listom zo 4. apríla aj na ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies