Spravodlivosť zvíťazila! Obetiam zločinov v KDR budú vyplatené desiatky miliónov eur

NETKY.SK • 8 Marec 2021, 17:09 • 2 min
Spravodlivosť zvíťazila! Obetiam zločinov v KDR budú vyplatené desiatky miliónov eur

HAAG - Medzinárodný trestný súd (ICC) v pondelok priznal odškodné 30 miliónov dolárov obetiam zločinov lídra rebelov v Konžskej demokratickej republike (KDR) Bosca Ntagandu. Toho v roku 2019 uznali vinným zo zločinov ako verbovanie detských vojakov, znásilnenie a sexuálne otroctvo.

slovakia

left justify in out

Medzi osoby oprávnené na odškodnenie patria priame a nepriame obete "zločinov proti detským vojakom, znásilnenia a sexuálneho otroctva a detí narodených zo znásilnenia a sexuálneho otroctva," uviedli sudcovia vo vyhlásení.

 

 

Odškodné je podľa nich kolektívne s "individualizovanými súčasťami" a počet oprávnených obetí by mohol presiahnuť 100-tisíc.

 

Obvinený je nemajetný, pomôcť museli štáty 
Sudcovia rozhodli že Ntaganda je zodpovedný za reparácie, ale je pre tieto účely nemajetný, tak vyzvala Zverenecký fond pre obete, ktorý zriadilo Zhromaždenie zmluvných štátov, aby doplnil odškodné zo svojich a dodatočných zdrojov. Súd však bude naďalej skúmať, či má Ntaganda nejaký dosiaľ neobjavený majetok, a bude monitorovať jeho finančnú situáciu.

 

img

 

Čoho sa vodca rebelov dopustil? 
Bosca Ntagandu, známeho aj pod prezývkou Terminator, uznali v roku 2019 vinným z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti v súvislosti s krvavým konfliktom v konžskom regióne bohatom na minerály v rokoch 2002 a 2003. Súd mu vymeral 30-ročný trest odňatia slobody. Ntaganda sa voči odsúdeniu aj trestu odvolal.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies