Správnym vykurovaním môže ušetriť každá domácnosť

NETKY.SK • 30 Október 2012, 12:54 • 2 min
Správnym vykurovaním môže ušetriť každá domácnosť

Správnym vykurovaním môže ušetriť každá domácnosť - Radíme Na Slovensku sa v týchto dňoch prudko ochladilo a meteorológovia očakávajú prvé zimné teploty. Vykurovacia sezóna sa už začala a potrvá až do jarných mesiacov.

slovakia

left justify in out

img

Na Slovensku sa v týchto dňoch prudko ochladilo a meteorológovia očakávajú prvé zimné teploty. Vykurovacia sezóna sa už začala a potrvá až do jarných mesiacov. Do popredia sa dostáva otázka, ako predísť nadbytočnému vykurovaniu a vykurovať efektívne, a tým ušetriť peniaze z rodinného rozpočtu. 
      Pri snahe o efektívne vykurovanie však niektoré domácnosti robia aj chyby, ktorých by sa mali vyvarovať. Jednou z najčastejších je, že počas svojej neprítomnosti úplne vypínajú radiátory. Krátkodobo tak niektorí môžu nadobudnúť pocit, že šetria, z dlhodobého hľadiska je však takéto počínanie škodlivé. Podľa odborníkov podchladzovaním priestoru trpia stavebné konštrukcie, nábeh vykurovania na požadovanú teplotu trvá dlhší čas a vyžaduje si vyššiu spotrebu tepla na vyrovnanie vplyvu chladných stien. Efektívne teda nie je vypínanie teploty, ale aktívne znižovanie teploty počas neprítomnosti. 
      Riaditeľ Ladislav Vanko, sekčný riaditeľ Bratislavskej teplárenskej, a. s., radí: „Pri možnosti ovládania radiátorov je potrebné riešiť vykurovanie alebo útlm podľa obsadenosti bytu, to znamená, ak ste v byte, zabezpečiť otvorenie termostatického ventilu na požadovanú teplotu, ak ste v práci (t.j. byt je prázdny), prestaviť hlavicu do polohy útlmu, ktorá zabezpečí zníženie teploty v miestnosti na približne 16–17 stupňov Celzia. Po návrate z práce otvorením hlavice na kúrenie sa vnútorná teplota rýchlo ustáli na požadovanú hodnotu. Je to určitý zásah do komfortu bytu, že dvakrát za deň musíte prestaviť termostatické hlavice, ale dosiahnuté úspory sú pre majiteľa bytu určite zaujímavé."
      Predpokladom vyčíslenia úspor je predpoklad osadenia pomerových meračov na vykurovacích telesách. 
      Medzi ďalšie možnosti, ako vykurovať efektívne a ušetriť peniaze z rodinného rozpočtu, patrí aj správne vetranie a nezakrývanie radiátorov. "Spotreba tepla na vykurovanie stúpa aj dlhodobým vetraním bytu, pri ktorom dochádza k nadmernému vychladzovaniu miestností a stien. Vetrať je vhodné krátkodobo a intenzívne, aby sa dostatočne vymenil vzduch, ale aby nenastalo nadmerné vychladenie. Neefektívne je aj zakrývanie radiátorov dlhými závesmi. Značné množstvo tepla sa v takom prípade odovzdáva z priestoru medzi záclonami a oknami priamo do vonkajšieho priestoru. Najvhodnejšia je dĺžka záclon len po parapetnú dosku, resp. asi 5 cm nad radiátor, tak, aby chladný vzduch od okien a netesností klesal priamo k radiátoru a po ohriatí prúdil do miestnosti popred záclony,“ uviedol Vanko. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies